Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förlossning

Bebis som ligger på förälders bröst

Dags att föda? 

Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50

Förlossning

Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder vård under och efter förlossningen. Vi erbjuder också vård före förlossningen när det krävs specialistkompetens i form av speciell provtagning, behandling och rådgivning som inte kan erbjudas på ordinarie mödravårdscentral (MVC). Vår samlade specialistkompetens finns också tillgänglig för dig och ditt barn under och efter förlossningen.

Varje förlossning är unik och förlossningsarbetet upplevs olika. Vår erfarenhet är att de som känner trygghet, delaktighet och får stöd under födandet får de bästa förlossningsupplevelserna. Vi gör allt för att du som ska föda ska få en bra upplevelse och att ditt barn ska få en trygg start i livet.

Vi bedriver forskning och som patient hos oss får du del av den utveckling och de framsteg som görs inom förlossningsvården.

Vänta barn

Under graviditeten vänder du dig i första hand till din mödravårdscentral (MVC) när du har frågor kring din graviditet.

För dig med någon graviditetskomplikation, som till exempel högt blodtryck eller för tidiga värkar, kan vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuda mödravård, förlossningsvård och eftervård med all den specialistkompetens som du och ditt barn behöver för en trygg graviditet och en trygg förlossning. Du remitteras till oss av din barnmorska eller läkare. Vi utför också fosterdiagnostik.

Dags att föda 

Vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder all den kompetens och specialistkompetens som behövs för att du och ditt barn ska få en trygg förlossning. Våra förlossningsenheter finns på Östra sjukhuset.

Varje förlossning är unik och vi strävar efter att tillgodose de önskemål som föräldrarna har. Vi försöker tillvarata era egna resurser. Vi vill skapa en trygg miljö som är så naturlig och säker som möjligt, för dig som blivande förälder och för det väntade barnet.

Du får stöd och vägledning av barnmorskan under förlossningen. Har du behov av smärtlindring såsom lustgas eller EDA (ryggradsbedövning), erbjuder vi det alla tider på dygnet.

Efter att barnet fötts åker ni hem eller flyttar ni till vår eftervårdsavdelning. Vården och tiden ni stannar på avdelningen är anpassad efter era behov.

När barnet är fött

Tillsammans med barnmorskan har du som nybliven förälder ett ankomstsamtal om förlossningsvårdens och eftervårdens innehåll. Då kan du berätta om dina förväntningar och dina önskemål för tiden på förlossningsvården. Barnmorskan visar också avdelningen för dig.

Avdelning 308 Förlossning

Avdelning 312 Förlossning

Avdelning 314 Specialförlossning

Akutmottagning för gravida och nyförlösta

Antenatal Östra

Bild från Instagram
När du föder barn bör vävnaden tänjas successivt. Det innebär att du som föder avstår från att krysta aktivt under den del då barnets huvud framföds alltmer. Du rekommenderas istället att andas genom värkarna. Bistående barnmorska eller läkare guidar dig. Vagina och perineum har en enorm elasticitet. Muskulaturen som ligger närmast förlossningskanalen tänjs ut tre gånger sin längd under en vaginal förlossning. På bild ser ni huvud i genomskärning mellan värk. Den födande andas/ljudar mörkt och barnets huvud föds sakta i slutet av en värk och kroppen på nästa värk.
Bild från Instagram
Vi lever i en tid där det är svårt att vara förälder. Man överös av information och det kan vara svårt att sovra mellan fakta och desinformation. Det är viktigt att du som förälder gör ett informativt val . K-vitaminprofylax som erbjuds strax efter en förlossning till det nyfödda barnet är inget vaccin . Läkemedlet innehåller inte kvicksilver . Alla sjukhus i Sverige erbjuder nyfödda barn K-vitamin spruta. Preparatet heter Konakion Novum, vitamin K1 (fytomenadion). Det ges normalt som injektion intramuskulärt, (läkemedel sprutas i muskeln och tas därefter upp i blodet). . K-vitamin är helt nödvändigt för att blodet ska kunna koagulera och det nyfödda barnet har en låg nivå av K- vitamin som dessutom kan sjunka ytterligare. Sprutan ges för att skydda mot en allvarlig och helt onödig komplikation, en blödningssjukdom som heter VKDB, (Vitamin K Dependent Bleeding, på svenska K-vitaminbristblödning). Hjälper det om jag som gravid äter kost med mycket K-vitamin? Svar: Nej! K-vitamin är ett fettlösligt vitamin och har svårt att passera placentabarriären . En del barn har ökad risk för att få den här typen av blödningar, men det går inte att förutse exakt vilka barn varför behandling erbjuds profylaktisk till alla.
Bild från Instagram
En följare frågade om folsyra kan hjälpa mot preeklampsi. Tillskott av multivitamin med folsyra, 1mg eller mer gav 40% ökade folsyrevärden i blodet och 8 procent lägre homocysteinnivåer, (för höga nivåer påverkar kroppens stödjevävnader). Studier visar att det mer än halverade risken att utveckla preeklampsi. Det finns epidemiologiskt stöd för att folsyretillägg även minskar risken för ablatio (att moderkakan lossnar från livmoderväggen, innan barnet är fött). Slutstats: Folsyretillägg kan rekommenderas under graviditet, inte bara för att minska risken för neuralrörsdefekter(allvarliga missbildningar) utan även för prevention av preeklampsi och ablatio.
Bild från Instagram
Forskning inom kvinnosjukdomar har varit och är fortfarande en bristvara! Det finns vetenskapsmän och forskning som satt avtryck i vår historia och förändrat vår värld. Sedan finns det forskning som kanske kan gjort det om den fått chansen. Ge IMPACT-studien den chansen. Anmäl ditt intresse till goteborg@impactstudien.se
Bild från Instagram
På bild ser ni beläggningslistan en sommarnatt på avdelning 312. Fyra av sju födande har preeklampsi (PE). Tre av dom fick beslut om igångsättning på grund av tillståndets svårighetsgrad. Preeklampsi kan drabba vem som helst, ”any woman, any pregnancy”. . På onsdag berättar vi hur NI kan hjälpa oss förutsäga sjukdomen! Missa inte det!!!
Bild från Instagram
Här kommer Clara med en viktig sensommar påminnelse! Somnar ditt barn lättare med en filt eller sjal över vagnen? Vill du skydda det lilla barnet från vind eller sol? Kom ihåg! I vagnen är det vindstilla och med heltäckande filt över blir det en isolerande effekt med dåligt cirkulerande luft. Temperaturen stiger snabbt i varma dagar. Små barn är känsliga och kan drabbas av värmeslag. Täck INTE över barnvagnen med filt.
Bild från Instagram
Du kan beställa kopior av din journal via en särskild beställningsblankett för journalkopior som du fyller i och skickar till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Gör så här: Gå in på www.sahlgrenska.se Sök på ”din journal”. Klicka på din journal. Klicka sedan på ”Blankett för beställning av kopia ur egen journal” Blanketten ser ni på bild. Du kan precisera vad det är du vill ha kopior på.
Bild från Instagram
Miracle of birth ❣️ #vattenförlossning Tusen tack till @jennjame för att du delar med dig av din förlossning🌹
Bild från Instagram
Blivande sjuksköterska och SM-guld i tyngdlyftning💪🏽. Grattis Mimi⭐️ som är en av våra goa sommarvikarier på förlossning och BB #starkkvinna #förlossning #bb #smguld #tyngdlyftning

Senast uppdaterad: 2018-10-15 08:27