Nyheter

 • Spring för livet - anmäl till Blodomloppet!

  22 april 2014

  Den 2 juni går startskottet för årets Blodomlopp. Du kan gå, jogga eller springa tio kilometer - och framför allt ha kul med jobbkompisar och vänner i Slottsskogen. Loppet uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen och behovet av fler blodgivare.

 • Tillfällig flytt när framtidens akutmottagning byggs på Östra sjukhuset

  16 april 2014

  Akutmottagningen på Östra sjukhuset ska byggas om för framtiden och flyttar därför tillfälligt under ett och ett halvt års tid. Den 8 maj 2014 går flyttlassen men redan nu är arbetet med att förbereda för framtidens akutmottagning i full gång.

 • Ultraljudsmetod varnar för annalkande hjärt- och kärlsjukdom

  08 april 2014

  Charlotte Eklund, är biomedicinsk analytiker vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har med andra Göteborgsforskare utvecklat en träffsäker metod att identifiera kärlförändringar. Resultatet av undersökningen kan varna för framtida hjärt-kärlsjukdom.

 • Bertil Andersson

  "Du behöver inte vara rädd att organ ska doneras innan du är avliden"

  03 april 2014

  Det finns ingen anledning att vara rädd för att ens organ kommer att doneras innan man är avliden. Vår donationsansvarige läkare Bertil Andersson förklarar hur sjukvården försäkrar sig om att en patient verkligen är avliden innan organdonation är aktuell.

 • Ny metod för att behandla cancer upptäckt

  03 april 2014

  Forskare från fem svenska universitet har upptäckt en ny metod att behandla cancer på. Behandlingen har testats framgångsrikt på mänskliga tumörer från patienter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ger hopp om nya behandlingar inom ett par år.

 • Nu inleds arbetet med att förbättra Kontaktpunkten

  24 mars 2014

  Efter tre år med Kontaktpunkten visar en oberoende utvärdering att det fungerar bra inom flera verksamheter, men att det finns utrymme för förbättringar. Nu inleds ett förbättringsarbete som ska göra att tillgängligheten blir bättre för dig som patient.

 • Fler godkända läkarintyg när arbetsterapeuten får hjälpa till att bedöma sjukskrivnas arbetsförmåga

  20 mars 2014

  Genom att låta arbetsterapeuter bedöma sjukskrivnas aktivitets- och arbetsförmåga har antalet godkända läkarintyg ökat med 62,9 procent. Det är resultatet av ett förbättringsarbete inom psykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Karolina Jabbar

  Ny metod kan diagnostisera fruktad cancerform

  18 mars 2014

  Cancer i bukspottskörteln upptäcks ofta sent, vilket ger en väldigt dålig prognos och få behandlingsalternativ. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu utvecklat en metod som med 97 procents säkerhet identifierar cancerns synliga förstadier.

 • Karin Kolberg

  Forskare: Ge bröstcancerpatienter mer psykologiskt stöd

  17 mars 2014

  För kvinnor som drabbas av bröstcancer är det oron för barnen som är främsta oroskällan. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, som menar att drabbade kvinnor i ett tidigt skede bör erbjudas stöd av psykolog eller kurator.

 • Pollensäsongen är snart här – hög tid att se över sina allergimediciner!

  14 mars 2014

  Vår, solsken och värme. Visst låter det härligt? Men för vissa innebär det rinnande näsa, kliande ögon och orimlig trötthet eftersom våren också betyder att pollensäsongen snart är här. Här är tre tips till dig som är pollenallergiker.

 • Från idé till verklighet med hjälp av Innovationsslussen

  14 mars 2014

  På Ögonmottagningen i Mölndal har de länge haft problem med vattnet när de spolar ögonen på patienterna. Men en bra idé från en undersköterska på avdelningen har nu löst problemet.

 • Börje Haraldsson

  Hopp om lösning för tidigare obotlig njurcancer

  13 mars 2014

  Forskare kan vara på gång att hitta ett potentiellt botemedel för metastatisk njurcancer, en typ av cancer som idag är helt obotlig. En första klinisk studie på människor planeras i början av 2015.

 • Digital metod ger stöd åt syskon till cancersjuka barn

  10 mars 2014

  Barn vars syskon drabbas av cancer får ofta för lite stöd. Det kan leda till psykisk ohälsa. En enkel metod baserad på digitala medier kan vara en effektiv hjälp visar Margareta Jenholt Nolbris, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, i sin forskning.

 • Barbro Fridén - tredje viktigaste kvinnan inom välfärden

  05 mars 2014

  Sjukhusdirektör Barbro Fridén har av tidningen Dagens Samhälle blivit utsedd till den tredje viktigaste kvinnan inom den svenska välfärden.

 • Graviditetsförsök har påbörjats för livmodertransplanterade

  03 mars 2014

  Våren 2013 genomförde ett forskar- och läkarteam vid Göteborgs universitet den sista av totalt nio livmodertransplantationer. En vetenskaplig utvärdering publiceras nu i Fertility and Sterility. Nu inleds försök att se om kvinnorna kan bli gravida.

 • Bristande kunskap hos svenskar om vård i livets slutskede

  04 mars 2014

  Över 40 procent av tillfrågade svenskar vet inte vad sjukvården kan erbjuda om de själva eller deras närstående skulle drabbas av en livshotande sjukdom. Det vill arrangörerna för den tredje nationella konferensen om palliativ vård ändra på.

 • Gratis föreläsning: Alla har rätt till vård i livets slutskede

  28 februari 2014

  Få svenskar vet vad sjukvården kan erbjuda om de själva eller deras närstående skulle drabbas av en livshotande sjukdom. Den 4 mars har du chansen att få lära dig mer under en gratis föreläsning på Svenska mässan.

 • Föreläsning för allmänheten "Uppkopplad – på gott och ont"

  27 februari 2014

  Vi bjuder in till en öppen föreläsning på temat "Uppkopplad - på gott och ont". Föreläsningen kommer att hållas på Konferenshallen på Lindholmen Conference Centre den 4 mars. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.

 • Nu blir Sahlgrenska Universitetssjukhuset helt rökfritt

  27 februari 2014

  Nu tar Sahlgrenska Universitetssjukhuset ytterligare ett kliv i sitt hälsofrämjande arbete mot minskad rökning i samhället. Sjukhuset blir det första universitetssjukhuset i landet med ett helt rökfritt sjukhusområde.

 • Kryckor

  Kraftig ökning av höftledsprotesoperationer med förändrat arbetssätt

  26 februari 2014

  På kort tid har Sahlgrenska Universitetssjukhuset utfört 30 procent fler höftledsprotesoperationer per dag. Fördelarna för patienterna är mindre smärta, färre komplikationer och snabbare återhämtning.

 • Fantomsmärtor minskar när amputerad arm sätts i arbete

  26 februari 2014

  Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan har utvecklat en ny metod i samarbete med bland andra Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att behandla fantomsmärtor efter amputationer. Metoden har testats på en patient som har haft svåra fantomsmärtor i 48 år.

 • ”Städpersonalen har största ansvaret för städningen”

  18 februari 2014

  I Rapport och Västnytt har det rapporterats om bristande städning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här förklarar kommunikationsdirektör Joakim Kenndal ett felaktigt svar om sjuksköterskornas ansvar i frågan.

 • Televäxeln åter i full funktion

  18 februari 2014

  Störningarna i sjukhusets televäxel är nu avhjälpta och telefonin fungerar som vanligt.

 • Unga med svår fetma kan få operation

  06 februari 2014

  Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus blir först i landet med att erbjuda magsäcksoperationer till ungdomar under 18 år med svår fetma. Lyssna på Sveriges Radios nyhetsinslag.

 • Övernattning för patienter sparar vårdplatser

  03 februari 2014

  På Högsbo övernattning kan patienter med lång resväg sova över natt om de ska opereras tidigt nästa morgon eller om de har flera behandlingar under veckan och inte kan resa hem emellan. Syftet är att frigöra vårdplatser i slutenvården.

 • AKUT-logo

  Västra Götalandsregionen står bakom världens bästa strokekampanj

  31 januari 2014

  Den nationella strokekampanjen, som startades i Västra Götalandsregionen, har blivit utsedd till världens bästa strokekampanj. Initiativtagare till kampanjen var bland annat Lars Rosengren, överläkare inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Ge blod på Östra sjukhuset

  29 januari 2014

  På torsdag och fredag, 30-31 januari, kommer Blodmobilen till Östra sjukhusets huvudentré. Du som är blodgivare och du som vill bli blodgivare - ta chansen och gör en insats.

 • SU svarar på kritik mot Kontaktpunkten

  29 januari 2014

  Det har rapporterats i media om att det har varit stora problem med införandet av Kontaktpunkten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därför har vi ställt ett antal frågor till verksamhetschefen för Kontaktpunkten, Jan-Olof Andrén.

 • Anne Skånberg, HR-chef

  Läs GP-chatten om vårdlöner och bemanning

  28 januari 2014

  Vårdlöner och bemanning diskuterades på GPs webbsida i en chatt med HR-chef Anne Skånberg tisdagen 28 januari. Här kan du läsa hela chatten.

 • Studie om hjärtinfarktsvård publicerad i The Lancet

  24 januari 2014

  En omfattande studie med mer än 400 000 patienter publicerades igår i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. En av medförfattarna till studien är Anders Jeppsson, professor och överläkare vid Verksamhetsområde Kärl-Thorax.

 • Kommentar till SVT:s Aktuellt inslag om cancerköer

  20 januari 2014

  Igår visades ett inslag i SVT:s Aktuellt som bland annat handlade om väntetider inom specialiserad cancervård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Chefläkare Mats Tullberg intervjuades i det aktuella fallet.

 • Nu går det att ringa till Kontaktpunkten igen

  13 januari 2014

  Ett problem i en växelstation hos Tele2 har gjort att det har varit svårt att nå Kontaktpunkten. Nu är felet åtgärdat och det går återigen att ringa till Kontaktpunkten.

 • Bertil Andersson, donationsansvarig läkare

  Bioreklam ska hjälpa fler att ta ställning till donation

  03 januari 2014

  I januari kommer en reklamfilm uppmana biobesökare att fundera över om de vill donera sina organ och vävnader när de dör. I dagens P4 Morgon Göteborg intervjuades donationsansvarig läkare Bertil Andersson som är en av dem som står bakom initiativet.

 • Färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtoperation

  19 december 2013

  Betydligt färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtkirurgi om man mäter blodets förmåga att koagulera i samband med operation. Det visar en avhandling av narkosläkare Birgitta Romlin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

 • Elmir Omerovic och Malin Levin får medel till forskartjänster av Hjärt-Lungfonden

  18 december 2013

  Två medarbetare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive Sahlgrenska akademing får anslag till tre års forskning av Hjärt-Lungfonden. Deras forskning ska bidra till nya framsteg inom behandling av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

 • Sjukhuset tar nytt grepp för att rekrytera sommarvikarier

  17 december 2013

  Nu anställer Sahlgrenska Universitetssjukhuset semestervikarier redan från den 1 februari. För att säkra tillgången och få tryggare sommarvikarierande sjuksköterskor erbjuder sjukhuset en anställning med fördjupad introduktion.

 • Blodgivare samlade in över 81 000 kr till Musikhjälpen

  16 december 2013

  Igår kväll avslutades Musikhjälpen på Gustaf Adolfs Torg. Blodmobilen från Sahlgrenska Universitetssjukhuset fanns på plats under veckan och initiativet ”dubbla goda insatser” samlade in 2053 blodpåsar och 81 455 kr.

 • Hjärta

  Sjukhuset får fortsatt förtroende för rikssjukvårdsuppdrag inom hjärtkirurgi

  13 december 2013

  Hjärtkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset håller fortsatt hög kvalitet. Nu förlängs två av rikssjukvårdsuppdragen i ytterligare sex år: barnhjärtkirurgi och hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel.

 • Områdeschef Ann-Marie Wennberg

  " Ingen ska behöva vänta i onödan"

  12 december 2013

  I dag chattade områdeschef Ann-Marie Wennberg med Göteborgs-Postens läsare om akuternas väntetider. Här kan du ta del av chatten i sin helhet och se hur sjukhuset arbetar med frågan.

 • Så undviker du onödiga halkskador

  06 december 2013

  Stormen Sven har gjort att det är halt på gatorna i Göteborgstrakten. Anders Jönsson, överläkare inom ortopedi, berättar hur det har sett ut med halkolyckor senaste dygnet, vilken den vanligaste halkskadan är och hur du undviker att skada dig.

 • Blodmobilen

  Blodmobilen på plats under Musikhjälpen

  04 december 2013

  Den 9 december startar årets upplaga av Musikhjälpen. I år är temat ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att finnas på plats med blodmobilen på Gustaf Adolfs torg.

 • Adad Baranto

  Snabbt och skonsamt ingrepp mot diskbråck kan hjälpa många

  04 december 2013

  Nu börjar läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset utföra ett nytt ingrepp mot diskbråck. Ingreppet tar bara en halvtimme att utföra, ger snabbare återhämtning och patienten kan lämna sjukhuset redan samma dag.

 • Föreläsningar för allmänheten – ”Från fallrisk till fallfrisk – så förebygger du fall”

  25 november 2013

  Den 26, 27 och 28 november är det dags för de sista föreläsningarna i den återkommande föreläsningsserien Verktyg för bättre hälsa. Temat för dessa föreläsningar är ”Från fallrisk till fallfrisk – så förebygger du fall”.

 • Göran Bergström

  Forskningspengar till stort hjärt-lungprojekt

  22 november 2013

  Det unika forskningsprojektet SCAPIS får nu också bidrag från Vetenskapsrådet. "Bidraget innebär bland annat att projektet kan köpa in ytterligare två avancerade datortomografer", berättar forskningsledare Göran Bergström.

 • Smärtstillande kan lugna rastlösa ben

  20 november 2013

  Nu finns det bot för patienterna med svåra besvär av Restless Legs, RLS. Ny klinisk forskning visar att om de får smärtstillande istället för sin vanliga medicin minskar deras symtom avsevärt.

 • Vi vill förbättra specialistpsykiatrin för Hisingsbor

  15 november 2013

  "Vi övertygade om att ett färre antal, men större och stabilare mottagningar gynnar patienten." I dagens Göteborgs-Posten bemöts den kritik som riktades mot Hisingsbornas tillgång till psykiatrisk specialistvård.