Nyheter

 • Säkerhet på rätt sätt är viktigt inom psykiatrin

  23 juli 2014

  I juli-numret av tidningen Faktum granskas bland annat säkerheten inom psykiatrin. Här förklarar vi hur vi arbetar med säkerhetsfrågor inom psykiatrin.

 • Bedömningsbilen spar patienter onödiga akutbesök

  18 juli 2014

  Med en första bedömning i hemmet slipper mer än hälften av patienterna besöka akuten i onödan. Nu utökas det framgångsrika konceptet med ytterligare en bedömningsbil på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Bilder viktiga för barns delaktighet i vården

  16 juli 2014

  Logopeden Gunilla Thunberg med kollegor har utvecklat ett bildverktyg för att hjälpa barn att känna sig trygga och delaktiga i vården. Nu ska vårdpersonal och allmänhet utbildas för att använda bilder í vården. Läs mer och anmäl dig redan nu!

 • Replik till uppmärksammat blogginlägg

  09 juli 2014

  En miss i schemaläggningen ledde till en ovanligt hektisk natt i maj för en sjuksköterska på en av våra akuter. Här ger vi bakgrunden till ett uppmärksammat blogginlägg på en av Vårdförbundets bloggar.

 • Stor satsning när vården till för tidigt födda barn samlas på ett sjukhus

  07 juli 2014

  Färre transporter, renodlad intensivvårdsavdelning och minskad risk för smittspridning. Det är några av fördelarna när all vård till för tidigt födda barn flyttas till renoverade och rymligare lokaler på Östra sjukhuset under 2015.

 • Sjukhuset syns på Almedalsveckan

  02 juli 2014

  Årets Almedalsvecka är i full gång. På plats finns flera av sjukhusets medarbetare som medverkar i olika seminarier och debatter anordnade av andra, exempelvis Boel Mörck från reumatologin och Anette Falkenroth, ny medicinsk informationsdirektör.

 • Två av fyra finalister till Vårdförbundets pris från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  25 juni 2014

  Bland 55 sökande till Vårdförbundets pris 2014 har en expertjury utsett fyra finalister. Två av dem kommer från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har nu chans att vinna en halv miljon kronor.

 • Så kommer du i kontakt med oss i sommar

  25 juni 2014

  Nu är det sommartider och våra telefontider ser lite annorlunda ut. Här tipsar vi om hur du får reda på vilka telefontider som gäller, hur du kontaktar oss via webben och vad du gör om du behöver sjukvårdsrådgivning i sommar.

 • Radion uppmärksammar sjukhusets arbete med barn som är anhöriga

  23 juni 2014

  Hur mår barnen när mamma, pappa eller andra släktingar blir sjuka? På Thoraxintensiven, TIVA, på Sahlgrenska sjukhuset är medarbetarna starkt engagerade i att ge stöd till barn som är anhöriga, visar inslaget i Studio Ett i Sveriges Radio P1.

 • 30 år sedan första hjärttransplantationen i Sverige

  23 juni 2014

  Nu är det 30 år sedan Sveriges första hjärttransplantation utfördes på Sahlgrenska sjukhuset. I operationsteamet ingick även Christer Ericson som själv fick ett nytt hjärta för drygt två år sedan.

 • Ny vårdavdelning för vuxna patienter med ätstörningar

  17 juni 2014

  I maj 2015 öppnar en helt ny vårdavdelning för patienter med ätstörningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Satsningen görs för att förbättra vården för vuxna patienter med ätstörningar och erbjuda vård närmare hemmet.

 • Strokehjälmen - diagnos och behandling redan i ambulansen

  17 juni 2014

  Ambulanspersonal kan inom kort diagnostisera och inleda behandling av strokepatienter på väg till sjukhuset. Efter goda resultat i patientstudier ska en unik strokehjälm testas på ambulanspatienter.

 • Kom till Nordstan och lär mer om patientens rätigheter

  12 juni 2014

  I början av nästa vecka, den 16-17 juni, har du chans att lära dig mer om möjligheter, rättigheter och olika e-tjänster inom hälso- och sjukvården. Kom till Nordstan och träffa representanter från Västra Götalandsregionen.

 • Fler bröstcanceroperationer jämfört med förra sommaren

  09 juni 2014

  Sjukhuset kommer att ha ungefär samma antal vårdplatser som förra året. En god nyhet i år är att fler patienter med bröstcancer kommer att kunna opereras. Så ser planeringen ut inför sommaren 2014.

 • Sommarprat om omtalat avslöjande i forskningsvärlden

  04 juni 2014

  Bland årets sommarpratare i P1 hittar du Agnes Wold som är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon ska berätta om uppståndelsen när hon och kollegan Christine Wennerås visade hur kvinnor systematiskt diskrimineras i forskningsvärlden.

 • Ikväll springer tusentals göteborgare för livet

  02 juni 2014

  I eftermiddag och framåt kvällen kommer Slottsskogen fyllas med tusentals löpare, motionärer och promenerande för att delta i årets upplaga av Blodomloppet. Arrangörerna hoppas på mycket spring i benen, folkfest och fler potentiella blodgivare.

 • Så blir du kvitt tobakssuget för gott!

  30 maj 2014

  Om du har funderat på att sluta röka eller snusa är den 31 maj en bra dag. Då är det Internationella tobaksfria dagen och vi har laddat med tips som hjälper dig att sluta med tobaken och hålla dig ifrån den för gott.

 • Hjärtläkaren som springer med patienterna

  20 maj 2014

  Glöm det traditionella återbesöket efter en hjärtinfarkt. Det enda som krävs är ett par löparskor. Per Albertsson, hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tar med sig patienterna i löpspåret för att övervinna deras rörelserädsla.

 • Sahlgrenska och AstraZeneca i nytt forskningssamarbete

  19 maj 2014

  Respiratoriska och inflammatoriska sjukdomar utgör en stor börda för både individen och samhället. Nu inleder AstraZeneca och Sahlgrenska akademin ett nytt samarbete för att stärka forskningen och läkemedelsutvecklingen inom flera globala folksjukdomar.

 • ”Cykelambulansen” till undsättning under Göteborgsvarvet

  16 maj 2014

  I år kan alla deltagare i Göteborgsvarvet känna sig extra trygga om något skulle hända under loppet. Sex stycken ”cykelambulanser” kommer att vara redo med första hjälpen till de som blir sjuka, skadar sig eller går ut lite för hårt.

 • Nu flyttar akutmottagningen på Östra sjukhuset

  08 maj 2014

  Den 8 maj flyttar akutmottagningen på Östra sjukhuset tillfälligt till nya lokaler i ett och ett halvt år. Här berättar akutläkaren Tobias Carlson om hur man flyttar en akutmottagning och hur det kommer att påverka dig som patient.

 • Risk för smitta trots noggranna hygienrutiner

  07 maj 2014

  En neonatalavdelning på Östra sjukhuset har drabbats av ett utbrott av tarmbakterien serratia marcesens. . Här förklarar vårdenhetsöverläkare Elisabet Hentz varför smittan trots allt har etablerats på avdelningen.

 • Neonatalavdelning på SU drabbat av bakterieutbrott

  06 maj 2014

  En neonatalavdelning på Östra sjukhuset har drabbats av ett utbrott av tarmbakterien serratia. Flera för tidigt födda barn är smittade och i ett fall kan infektionen vara en bidragande orsak till att ett barn avlidit.

 • Stjärnkock lagar Valborgsmaten på SU

  29 april 2014

  På Valborgsmässoafton blir det extra fint för patienter och personal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Då kommer stjärnkocken från Sjömagasinet i Göteborg Gustav Trägårdh att ställa sig i sjukhusköket och tillaga årets Valborgsmeny.

 • Nyupptäckt fästingsmitta främst en risk för redan sjuka

  28 april 2014

  En nyupptäckt, fästingburen bakterie ligger bakom åtminstone sex sjukdomsfall i Sverige. En ny studie visar att fästingbakterien främst innebär en risk för personer som redan har andra sjukdomar och som får immunhämmande läkemedel.

 • Långa väntetider på barnakuten när många söker vård för ej akuta besvär

  26 april 2014

  Det är risk för långa väntetider på barnakuten för tillfället. Anledningen är att många föräldrar besöker barnakuten med sina barn trots att besvären hade kunnat tas omhand på en vårdcentral.

 • Spring för livet - anmäl till Blodomloppet!

  22 april 2014

  Den 2 juni går startskottet för årets Blodomlopp. Du kan gå, jogga eller springa tio kilometer - och framför allt ha kul med jobbkompisar och vänner i Slottsskogen. Loppet uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen och behovet av fler blodgivare.

 • Tillfällig flytt när framtidens akutmottagning byggs på Östra sjukhuset

  16 april 2014

  Akutmottagningen på Östra sjukhuset ska byggas om för framtiden och flyttar därför tillfälligt under ett och ett halvt års tid. Den 8 maj 2014 går flyttlassen men redan nu är arbetet med att förbereda för framtidens akutmottagning i full gång.

 • Bertil Andersson

  "Du behöver inte vara rädd att organ ska doneras innan du är avliden"

  03 april 2014

  Det finns ingen anledning att vara rädd för att ens organ kommer att doneras innan man är avliden. Vår donationsansvarige läkare Bertil Andersson förklarar hur sjukvården försäkrar sig om att en patient verkligen är avliden innan organdonation är aktuell.

 • Ny metod för att behandla cancer upptäckt

  03 april 2014

  Forskare från fem svenska universitet har upptäckt en ny metod att behandla cancer på. Behandlingen har testats framgångsrikt på mänskliga tumörer från patienter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ger hopp om nya behandlingar inom ett par år.

 • Fler godkända läkarintyg när arbetsterapeuten får hjälpa till att bedöma sjukskrivnas arbetsförmåga

  20 mars 2014

  Genom att låta arbetsterapeuter bedöma sjukskrivnas aktivitets- och arbetsförmåga har antalet godkända läkarintyg ökat med 62,9 procent. Det är resultatet av ett förbättringsarbete inom psykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Karolina Jabbar

  Ny metod kan diagnostisera fruktad cancerform

  18 mars 2014

  Cancer i bukspottskörteln upptäcks ofta sent, vilket ger en väldigt dålig prognos och få behandlingsalternativ. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu utvecklat en metod som med 97 procents säkerhet identifierar cancerns synliga förstadier.

 • Karin Kolberg

  Forskare: Ge bröstcancerpatienter mer psykologiskt stöd

  17 mars 2014

  För kvinnor som drabbas av bröstcancer är det oron för barnen som är främsta oroskällan. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, som menar att drabbade kvinnor i ett tidigt skede bör erbjudas stöd av psykolog eller kurator.

 • Pollensäsongen är snart här – hög tid att se över sina allergimediciner!

  14 mars 2014

  Vår, solsken och värme. Visst låter det härligt? Men för vissa innebär det rinnande näsa, kliande ögon och orimlig trötthet eftersom våren också betyder att pollensäsongen snart är här. Här är tre tips till dig som är pollenallergiker.

 • Från idé till verklighet med hjälp av Innovationsslussen

  14 mars 2014

  På Ögonmottagningen i Mölndal har de länge haft problem med vattnet när de spolar ögonen på patienterna. Men en bra idé från en undersköterska på avdelningen har nu löst problemet.

 • Börje Haraldsson

  Hopp om lösning för tidigare obotlig njurcancer

  13 mars 2014

  Forskare kan vara på gång att hitta ett potentiellt botemedel för metastatisk njurcancer, en typ av cancer som idag är helt obotlig. En första klinisk studie på människor planeras i början av 2015.

 • Digital metod ger stöd åt syskon till cancersjuka barn

  10 mars 2014

  Barn vars syskon drabbas av cancer får ofta för lite stöd. Det kan leda till psykisk ohälsa. En enkel metod baserad på digitala medier kan vara en effektiv hjälp visar Margareta Jenholt Nolbris, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, i sin forskning.

 • Barbro Fridén - tredje viktigaste kvinnan inom välfärden

  05 mars 2014

  Sjukhusdirektör Barbro Fridén har av tidningen Dagens Samhälle blivit utsedd till den tredje viktigaste kvinnan inom den svenska välfärden.

 • Graviditetsförsök har påbörjats för livmodertransplanterade

  03 mars 2014

  Våren 2013 genomförde ett forskar- och läkarteam vid Göteborgs universitet den sista av totalt nio livmodertransplantationer. En vetenskaplig utvärdering publiceras nu i Fertility and Sterility. Nu inleds försök att se om kvinnorna kan bli gravida.

 • Gratis föreläsning: Alla har rätt till vård i livets slutskede

  28 februari 2014

  Få svenskar vet vad sjukvården kan erbjuda om de själva eller deras närstående skulle drabbas av en livshotande sjukdom. Den 4 mars har du chansen att få lära dig mer under en gratis föreläsning på Svenska mässan.

 • Föreläsning för allmänheten "Uppkopplad – på gott och ont"

  27 februari 2014

  Vi bjuder in till en öppen föreläsning på temat "Uppkopplad - på gott och ont". Föreläsningen kommer att hållas på Konferenshallen på Lindholmen Conference Centre den 4 mars. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.

 • Nu blir Sahlgrenska Universitetssjukhuset helt rökfritt

  27 februari 2014

  Nu tar Sahlgrenska Universitetssjukhuset ytterligare ett kliv i sitt hälsofrämjande arbete mot minskad rökning i samhället. Sjukhuset blir det första universitetssjukhuset i landet med ett helt rökfritt sjukhusområde.

 • Fantomsmärtor minskar när amputerad arm sätts i arbete

  26 februari 2014

  Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan har utvecklat en ny metod i samarbete med bland andra Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att behandla fantomsmärtor efter amputationer. Metoden har testats på en patient som har haft svåra fantomsmärtor i 48 år.

 • ”Städpersonalen har största ansvaret för städningen”

  18 februari 2014

  I Rapport och Västnytt har det rapporterats om bristande städning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här förklarar kommunikationsdirektör Joakim Kenndal ett felaktigt svar om sjuksköterskornas ansvar i frågan.

 • Televäxeln åter i full funktion

  18 februari 2014

  Störningarna i sjukhusets televäxel är nu avhjälpta och telefonin fungerar som vanligt.

 • Unga med svår fetma kan få operation

  06 februari 2014

  Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus blir först i landet med att erbjuda magsäcksoperationer till ungdomar under 18 år med svår fetma. Lyssna på Sveriges Radios nyhetsinslag.

 • Övernattning för patienter sparar vårdplatser

  03 februari 2014

  På Högsbo övernattning kan patienter med lång resväg sova över natt om de ska opereras tidigt nästa morgon eller om de har flera behandlingar under veckan och inte kan resa hem emellan. Syftet är att frigöra vårdplatser i slutenvården.

 • AKUT-logo

  Västra Götalandsregionen står bakom världens bästa strokekampanj

  31 januari 2014

  Den nationella strokekampanjen, som startades i Västra Götalandsregionen, har blivit utsedd till världens bästa strokekampanj. Initiativtagare till kampanjen var bland annat Lars Rosengren, överläkare inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Ge blod på Östra sjukhuset

  29 januari 2014

  På torsdag och fredag, 30-31 januari, kommer Blodmobilen till Östra sjukhusets huvudentré. Du som är blodgivare och du som vill bli blodgivare - ta chansen och gör en insats.

 • SU svarar på kritik mot Kontaktpunkten

  29 januari 2014

  Det har rapporterats i media om att det har varit stora problem med införandet av Kontaktpunkten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därför har vi ställt ett antal frågor till verksamhetschefen för Kontaktpunkten, Jan-Olof Andrén.

 • Anne Skånberg, HR-chef

  Läs GP-chatten om vårdlöner och bemanning

  28 januari 2014

  Vårdlöner och bemanning diskuterades på GPs webbsida i en chatt med HR-chef Anne Skånberg tisdagen 28 januari. Här kan du läsa hela chatten.

 • Studie om hjärtinfarktsvård publicerad i The Lancet

  24 januari 2014

  En omfattande studie med mer än 400 000 patienter publicerades igår i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. En av medförfattarna till studien är Anders Jeppsson, professor och överläkare vid Verksamhetsområde Kärl-Thorax.

 • Kommentar till SVT:s Aktuellt inslag om cancerköer

  20 januari 2014

  Igår visades ett inslag i SVT:s Aktuellt som bland annat handlade om väntetider inom specialiserad cancervård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Chefläkare Mats Tullberg intervjuades i det aktuella fallet.

 • Nu går det att ringa till Kontaktpunkten igen

  13 januari 2014

  Ett problem i en växelstation hos Tele2 har gjort att det har varit svårt att nå Kontaktpunkten. Nu är felet åtgärdat och det går återigen att ringa till Kontaktpunkten.

 • Bertil Andersson, donationsansvarig läkare

  Bioreklam ska hjälpa fler att ta ställning till donation

  03 januari 2014

  I januari kommer en reklamfilm uppmana biobesökare att fundera över om de vill donera sina organ och vävnader när de dör. I dagens P4 Morgon Göteborg intervjuades donationsansvarig läkare Bertil Andersson som är en av dem som står bakom initiativet.

 • Färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtoperation

  19 december 2013

  Betydligt färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtkirurgi om man mäter blodets förmåga att koagulera i samband med operation. Det visar en avhandling av narkosläkare Birgitta Romlin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

 • Elmir Omerovic och Malin Levin får medel till forskartjänster av Hjärt-Lungfonden

  18 december 2013

  Två medarbetare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive Sahlgrenska akademing får anslag till tre års forskning av Hjärt-Lungfonden. Deras forskning ska bidra till nya framsteg inom behandling av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

 • Sjukhuset tar nytt grepp för att rekrytera sommarvikarier

  17 december 2013

  Nu anställer Sahlgrenska Universitetssjukhuset semestervikarier redan från den 1 februari. För att säkra tillgången och få tryggare sommarvikarierande sjuksköterskor erbjuder sjukhuset en anställning med fördjupad introduktion.

 • Blodgivare samlade in över 81 000 kr till Musikhjälpen

  16 december 2013

  Igår kväll avslutades Musikhjälpen på Gustaf Adolfs Torg. Blodmobilen från Sahlgrenska Universitetssjukhuset fanns på plats under veckan och initiativet ”dubbla goda insatser” samlade in 2053 blodpåsar och 81 455 kr.

 • Hjärta

  Sjukhuset får fortsatt förtroende för rikssjukvårdsuppdrag inom hjärtkirurgi

  13 december 2013

  Hjärtkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset håller fortsatt hög kvalitet. Nu förlängs två av rikssjukvårdsuppdragen i ytterligare sex år: barnhjärtkirurgi och hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel.

 • Områdeschef Ann-Marie Wennberg

  " Ingen ska behöva vänta i onödan"

  12 december 2013

  I dag chattade områdeschef Ann-Marie Wennberg med Göteborgs-Postens läsare om akuternas väntetider. Här kan du ta del av chatten i sin helhet och se hur sjukhuset arbetar med frågan.

 • Så undviker du onödiga halkskador

  06 december 2013

  Stormen Sven har gjort att det är halt på gatorna i Göteborgstrakten. Anders Jönsson, överläkare inom ortopedi, berättar hur det har sett ut med halkolyckor senaste dygnet, vilken den vanligaste halkskadan är och hur du undviker att skada dig.

 • Blodmobilen

  Blodmobilen på plats under Musikhjälpen

  04 december 2013

  Den 9 december startar årets upplaga av Musikhjälpen. I år är temat ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att finnas på plats med blodmobilen på Gustaf Adolfs torg.

 • Adad Baranto

  Snabbt och skonsamt ingrepp mot diskbråck kan hjälpa många

  04 december 2013

  Nu börjar läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset utföra ett nytt ingrepp mot diskbråck. Ingreppet tar bara en halvtimme att utföra, ger snabbare återhämtning och patienten kan lämna sjukhuset redan samma dag.

 • Föreläsningar för allmänheten – ”Från fallrisk till fallfrisk – så förebygger du fall”

  25 november 2013

  Den 26, 27 och 28 november är det dags för de sista föreläsningarna i den återkommande föreläsningsserien Verktyg för bättre hälsa. Temat för dessa föreläsningar är ”Från fallrisk till fallfrisk – så förebygger du fall”.

 • Göran Bergström

  Forskningspengar till stort hjärt-lungprojekt

  22 november 2013

  Det unika forskningsprojektet SCAPIS får nu också bidrag från Vetenskapsrådet. "Bidraget innebär bland annat att projektet kan köpa in ytterligare två avancerade datortomografer", berättar forskningsledare Göran Bergström.

 • Smärtstillande kan lugna rastlösa ben

  20 november 2013

  Nu finns det bot för patienterna med svåra besvär av Restless Legs, RLS. Ny klinisk forskning visar att om de får smärtstillande istället för sin vanliga medicin minskar deras symtom avsevärt.

 • Vi vill förbättra specialistpsykiatrin för Hisingsbor

  15 november 2013

  "Vi övertygade om att ett färre antal, men större och stabilare mottagningar gynnar patienten." I dagens Göteborgs-Posten bemöts den kritik som riktades mot Hisingsbornas tillgång till psykiatrisk specialistvård.

 • Ny kvalitetsdirektör med fokus på patientsäkerhet

  12 november 2013

  Den 5 februari tillträder Nina Nelson tjänsten som kvalitetsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon kommer från Östergötlands läns landsting där hon engagerat sig i patientsäkerhetsarbete. De senaste åren har hon varit FoU-chefläkare.

 • Strömavbrott orsakade omfattande störningar inom IT-system och telefoni

  12 november 2013

  Två stora elavbrott orsakade under tisdagen omfattande störningar inom telefoni och IT-system på sjukhuset. Nu inleds en händelseanalys för att se hur det kunde inträffa.

 • Flertalet IT-system är åter i drift

  12 november 2013

  Efter omfattande störningar i IT-systemen på sjukhuset är nu flertalet IT-system åter i drift. Störningarna orsakades av ett strömavbrott natten till tisdag.

 • Del av skiss centrala gården Sahlgrenska sjukhuset.

  Centrala gården på Sahlgrenska rustas upp

  08 november 2013

  Nu är det rörigt på Sahlgrenska sjukhusets centrala gård. Arbeten pågår för att skapa en välkomnande och trivsam gård. Dessutom tillgänglighetsanpassas förhållandena mellan gården och dess angränsande byggnader. Till sommaren ska allt stå klart.

 • Anne Börjesson Hanson

  Lovande alzheimerläkemedel undersöks i omfattande EU-studie

  08 november 2013

  En omfattande europeisk studie undersöker om ett läkemedel som används mot högt blodtryck även kan hjälpa patienter med Alzheimers sjukdom. EU satsar nära 6 miljoner euro på projektet, där Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset deltar.

 • Sahlgrenska Universitetssjukhuset navet i Life Scienceutveckling

  06 november 2013

  En gemensam plattform för sjukvård, forskning, innovation och ett utökat samarbete kring Life Scienceutvecklingen i Göteborg. Det kan bli verklighet när Sahlgrenska tillsammans med bland andra Göteborgs kommun skapar en ny arena kring dessa frågor.

 • Föreläsning för allmänheten ”Stroke – en sjukdom som går att behandla”

  04 november 2013

  Tisdag den 5 november bjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till den tredje föreläsningen i den återkommande föreläsningsserien Verktyg för bättre hälsa. Temat för denna föreläsning är Stroke – en sjukdom som går att behandla.

 • Dags för tredje delen av Göteborgsklassikern

  30 oktober 2013

  Snart går årets upplaga av Finalloppet av stapeln i Skatås. Finalloppet är en del av Göteborgsklassikern, som arrangeras i samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Lär dig känna igen tecknen på stroke!

  29 oktober 2013

  Den 29 oktober är världsstrokedagen. Passa på att testa om du känner igen varningstecknen och se när komikern Måns Nilsson testar svenskarnas strokekunskaper.

 • Föreläsning för allmänheten: Sömnproblem, övervikt och diabetes.

  21 oktober 2013

  Torsdag 24 oktober är det dags för andra tillfället i den återkommande föreläsningsserien Verktyg för bättre hälsa. Temat för denna föreläsning är sömnproblem, övervikt och diabetes.

 • Enkelt blodprov kan ersätta många fostervattenprov

  16 oktober 2013

  En helt ny metod kommer inom några år att revolutionera fosterdiagnostiken. Metoden, som analyserar DNA från fostret i mammans blod, är både säker för barnet och tillförlitlig.

 • Barbro Fridén

  Med anledning av GP:s artikel "Alla sparar – utom sjukhusdirektören"

  11 oktober 2013

  Med anledning av artikeln i dagens Göteborgs-Posten "Alla sparar – utom sjukhusdirektören" har sjukhusdirektör Barbro Fridén chattat med tidningens läsare. Här är några av hennes svar om kostnader för konferenser och representation.

 • TV-profilen Rickard Olsson värd för donationsdagen i Nordstan

  10 oktober 2013

  På lördag i Nordstan handlar det om donation - av organ, vävnader och blod. Budskapet Don´t keep it to yourself, uppmanar oss var och en att prata med våra närstående om inställningen till donation. Ett spännande program med Rickard Olsson som värd.

 • Nio av tio unga män har funderat på att bli blodgivare - glömska ett hinder

  09 oktober 2013

  En undersökning från Droppen blodgivning i Göteborg visar att nio av tio män i åldrarna 18-30 år har funderat på att bli blodgivare, men inte vågat ta steget ut. Vad är det då som hindrar dem? Glömska och rädsla är de främsta skälen.

 • Sömnighet bakom ratten tema för informationsdag i Nordstan 8 oktober

  07 oktober 2013

  "Håll dig vaken bakom ratten" är budskapet i Nordstan tisdag den 8 oktober. Arrangemanget syftar till att presentera aktuell forskning och öka medvetenheten kring sömnighet och sömnsjukdomar som betydande faktorer bakom trafikolyckor.

 • Hjärta-smärta – föreläsning för allmänheten

  07 oktober 2013

  Under hösten 2013 återkommer Sahlgrenska Universitetssjukhusets årliga föreläsningsserie Verktyg för bättre hälsa. Den 8:e oktober är den första föreläsningen. Temat för kvällen är ”Hjärta-smärta”.

 • Mer än 50 nya vårdplatser till Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  04 oktober 2013

  Över 50 nya vårdplatser är resultatet när politikerna satsar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Från årsskiftet kommer de nya vårdplatserna att fördelas till verksamheter som har haft mycket överbeläggningar.

 • Sjukhusets växel fungerar igen

  02 oktober 2013

  Stora störningar i Tele2:s nät har på morgonen påverkat all telefoni, såväl fast som mobil, inom hela Västra Götalandsregionen. Telefontrafik utifrån och in till sjukhuset har legat nere. Allt är nu åter i funktion.

 • Cochleaimplantat

  20 år sedan den första operationen av Cochleaimplantat

  27 september 2013

  Cochleaimplantat, CI, kan erbjuda personer med dövhet eller grav hörselnedsättning tillgång till ljudvärlden. I helgen firas 20-årsjubileet av den första operationen på Sahlgrenska sjukhuset. Möt Tuva i Västnytts inslag. Hon kan höra tack vare CI.

 • Håkan Hellström ger kulturprispengar till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

  25 september 2013

  Håkan Hellström har tilldelats Västra Götalandsregionens kulturpris 2013. När priset delades ut den 24:e september meddelade Håkan Hellström att pengarna ska gå till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Östra sjukhuset i Göteborg.

 • Hälsofrämjande för skiftarbetare

  23 september 2013

  Alla som arbetat skift vet att det sliter på både kropp och själ. Men det finns sätt att påverka sin hälsa positivt trots att man jobbar oregelbundet. Sömnen, maten samt den fysiska aktiviteten och återhämtningen är de vikigaste friskfaktorerna.

 • Barbro Fridén

  De tre stora universitetssjukhuset jämför sig med varandra i unikt samarbete

  19 september 2013

  Karolinska Universitetssjukhuset har bra tillgänglighet, bedriver stark forskning men använder mer resurser. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har god kvalitet, men långa vårdtider. Skånes universitetssjukhus är produktivt och kan arbeta mer strukturerat

 • Minnet är aktivt när vi tänker på framtiden

  18 september 2013

  Hur hjärnan och minnet fungerar är något som fascinerar. Det är också forskningsämnet för Pontus Wasling, neurolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I morse intervjuades han i SVT:s morgonsoffa och på torsdag morgon 8.45 syns han i TV4.

 • Barn med neurologiska funktionsnedsättningar får hjälp och behandling på Regionhabiliteringen

  12 september 2013

  Till Regionhabiliteringen kommer dagligen barn och ungdomar med neurologiska funktionsnedsättningar för att utredas och behandlas.

 • Sjukhusets arbete med sköra äldre lyfts som gott exempel

  12 september 2013

  Regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm ger lovord till Sahlgrenska Universitetssjukhusets arbete med sköra, äldre patienter. I hennes blogg skriver hon om besöket på avdelning 353 och allt arbete som personalen gör för att förbättra vården.

 • Tjörn Triathlon

  Donationsfrågan aktuell under SM Tjörn Triathlon

  29 augusti 2013

  Donationsfrågan är ett centralt budskap när den sjätte upplagan av SM Tjörn Triathlon äger rum nu på lördag och söndag i Skärhamn med omnejd. På plats vid tävlingen finns donationsansvariga läkare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Joakim Kenndal ny kommunikationsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  19 augusti 2013

  Joakim Kenndal har utsetts till ny kommunikationsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han tillträder tjänsten den 1 november 2013.

 • Professorn och läkaren Michael Olausson

  400 000 kronor till stamcellsforskning

  05 augusti 2013

  Professorerna Suchitra Holgersson och Michael Olausson har fått 400 000 kronor till sin stamcellsforskning. Forskningsprojekten lägger grunden för att i framtiden kunna reparera organ, istället för att transplantera.

 • Upprop om blodgivning gav bra resultat

  02 augusti 2013

  I förra veckan gick sjukhuset ut med en vädjan till allmänheten – kom och lämna blod och hjälp oss fylla upp vårt sinande lager. Dagarna efter uppropet var antalet dagliga blodgivare nästan det dubbla mot innan.

 • Hopp om längre överlevnad vid ovanlig cancertyp

  24 juli 2013

  Patienter med en obotlig cancerform kan leva ett år längre med en behandling som troligen är skonsammare än traditionell cellgiftsbehandling. Behandlingen som i Sverige bara utförs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska nu studeras i världsunik studie.

 • Hand med bloddroppe

  Akut blodbrist på blodgrupp O och A i Göteborg

  23 juli 2013

  Just nu råder det akut blodbrist i Göteborg och blodgivare med blodgrupp O och A uppmanas att lämna blod. Samtliga blodcentraler i Göteborg har öppet under veckan och är redo att ta emot blodgivare.

 • Martha Ehlin

  Martha vill sprida kunskap och förståelse för organdonation

  16 juli 2013

  För fem år sedan fick Martha Ehlin fem nya organ på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den 17 juli berättar hon om det i Sommar i P1 och hoppas få fler att ta ställning till organdonation. Därefter väntar världsmästerskap i Sydafrika.

 • Hög halt omättade fettsyror i blodet ökar risken för allergi

  11 juli 2013

  Omättat fett, framför allt omega-3-fettsyror, lyfts ofta fram som nyttigt och hälsosamt. Men ny forskning visar att omättade fettsyror kan öka risken för allergi hos barn.

 • Nya rön ger hopp om bättre förebyggande behandling av CP

  10 juli 2013

  Svåra infektioner hos gravida kvinnor ökar risken för att barnet ska drabbas av en viss form av cerebral pares, CP. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin gjord av bland annat Bo Jacobsson, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • En vuxen persons finger hålls om av ett spädbarns hand.

  Fler bröstmjölksgivare behövs – så gör du för att ge

  05 juli 2013

  Om du precis har fött barn kan du göra en god gärning och donera bröstmjölk till Modersmjölkcentralen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under sommaren är behovet extra stort men nya givare välkomnas året om.

 • Almedalen 2013: På världskartan – life science i Västsverige

  04 juli 2013

  Västra Götalandsregionen har alla möjligheter att bidra till en svensk arena för life science-forskning, som också blir internationellt attraktiv. Det framkom under Sahlgrenska akademins seminarium i Almedalen den 3 juli.

 • Akutmottagning.

  Ny lag om sjukvård till papperslösa/gömda gäller från 1 juli

  01 juli 2013

  Den 1 juli träder ny lag om sjukvård till papperslösa/gömda i kraft. Därmed ska alla landsting erbjuda dessa personer vård som inte kan anstå, något som Sahlgrenska Universitetssjukhuset redan tillämpar sedan 2006.

 • Ing-Marie Bergbrant och Kerstin Brunnström möter patienter i Café i entré.

  Café i entré gav goda förslag från patienter

  28 juni 2013

  Den 14 mars svarade 304 patienter och närstående i fyra sjukhusentréer på frågor om hur de såg på sitt sjukhusbesök. De allra flesta tyckte att besöket uppfyllt deras förväntningar och många hade dessutom konkreta förslag på förbättringar.

 • Personcentrerad vård på Östra sjukhuset uppmärksammas av Sveriges Radio

  27 juni 2013

  Inslaget "Patient i centrum lyckad satsning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset" beskriver samarbetet mellan sjukhuset och Göteborgs universitet som ger flera fördelar för både patienten och vården.

 • Nytt forskningshus byggs i Mölndal

  20 juni 2013

  Ett nytt forskningscentra kommer att byggas på Mölndals sjukhus. Hus R, som det initialt kallas, blir ett unikt nav som samlar viktig forskning och undervisning.

 • Goda förutsättningar för säker förlossningsvård i sommar

  14 juni 2013

  Förlossningsvården gör dagliga avstämningar för att se till att verksamheten klarar sitt vårduppdrag även under sommaren. Chefläkare Christina Raner betonar att blivande föräldrar kan känna sig trygga med att få sjukhusvård om man behöver det.

 • Sommarstängt på medicinakuten på Mölndals sjukhus

  14 juni 2013

  I sommar ska du vända dig till akutmottagningen på Sahlgrenska eller Östra sjukhuset med alla typer av medicinska besvär. Här kan du läsa mer om sommarstängningen av medicinakuten på Mölndals sjukhus.

 • Fredag morgon - Elen på Mölndals sjukhus är tillbaka i normalt driftläge

  14 juni 2013

  I dag på morgonen 14 juni slutfördes arbetet med att koppla den nya kabeln till det vanliga elnätet och Mölndals sjukhus strömförsörjning är helt återställd.

 • Senaste nytt om elproblemen på Mölndals sjukhus - kl 20.45

  13 juni 2013

  Nya strömavbrott på Mölndals sjukhus inträffade mellan kl 15.30 och 16.00. Strömförsörjningen är nu temporärt säkrad. Reparationsarbeten pågår, och i natt förväntas strömförsörjningen vara helt återställd.

 • Arbete pågår för att återställa komplett strömförsörjning på Mölndals sjukhus

  13 juni 2013

  Gårdagskvällens strömavbrott på Mölndals sjukhus berodde på kabelbrott i samband med byggnadsarbeten. Cirka 21.30 kom strömmen tillbaka i delar av sjukhuset. Västfastigheter arbetar på att tills i kväll återställa full funktion i sjukhusets elförsörjning.

 • Margareta Hammarström

  Margareta Hammarström ny chef för barn- och kvinnosjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  13 juni 2013

  Margareta Hammarström är från och med den 1 november chef för barn- och kvinnosjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Strömavbrott på Mölndals sjukhus

  12 juni 2013

  Mölndals sjukhus drabbades av elavbrott omkring kl 19 onsdagen 12 juni. Sedan cirka 21.30 är strömmen återställd i de delar av sjukhuset där det pågår patientverksamhet. Västfastigheter arbetar på att hitta det interna felet i sjukhusets elförsörjning.

 • Sjukhusledningen chattade om sommarbemanningen

  05 juni 2013

  Har du frågor om sommarbemanningen på sjukhuset? Kanske får du svar på dem i den chatt som sjukhusledningen hade under onsdagen den 5 juni med Göteborgs-Postens läsare.

 • Delar av akutmottagningen på Mölndals sjukhus sommarstängs

  04 juni 2013

  Medicinakuten på Mölndals sjukhus kommer att stängas tillfälligt från den 17 juni till och med 25 augusti. Ortopedakuten på Mölndals sjukhus är öppen som vanligt. Beslutet togs idag av sjukhusledningen efter möte med fackliga företrädare.

 • Barngolfen 2013

  Prinsessor och fotbollsspelare slogs för en bit djungel till sjuka barn

  03 juni 2013

  Måndagen den 3 juni möttes flera kända ansikten när den åttonde omgången av Barngolfen genomfördes. Pengarna från kändisgolfturneringen ska gå till att skapa en liten bit av djungel på barnakuten.

 • Löparfesten Blodomloppet fyller 20 år

  03 juni 2013

  Motion, folkfest och det viktigaste av allt – du springer för livet. Blodomloppet i Göteborg arrangeras för 20:e året i rad av ÖIS Friidrottssektion i samarbete med Droppen blodgivning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Professor Fredrik Bäckhed

  Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

  30 maj 2013

  Patienter med åldersdiabetes har en förändrad tarmflora. Det visar en studie utförd på Wallenlaboratoriet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Handsprit

  Minst vårdrelaterade infektioner

  24 maj 2013

  Sahlgrenska Universitetssjukhuset har lägst andel vårdrelaterade infektioner av landets universitetssjukhus. Det visar vårens nationella mätning, PPM-VRI. Siffran 9,2 procent är sjukhusets lägsta sedan 2009.

 • Äldre beprövade mediciner miljonbesparing för sjukvården

  24 maj 2013

  En studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att äldre blodförtunnande mediciner är lika bra som de nyare och dyrare läkemedlen. Resultatet? En kraftig besparing och en resurseffektivare sjukvård.

 • John Paoli och Eva Johansson

  Hudmottagningen fick prestigefyllt pris som förnyare inom sjukvården

  22 maj 2013

  Hudmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har för sitt smartphoneprojekt tilldelats årets Guldskalpell.

 • Flera krävde sjukhusvård efter värmebölja under Göteborgsvarvet

  18 maj 2013

  Den varma väderleken genererade ett större antal patienter som krävde sjukhusvård, vilket ledde till att sjukhusets ambulansresurser snabbt fick förstärkas.

 • Joggare med vattenflaska i handen.

  Glöm inte vattnet om du vill klara av loppet!

  15 maj 2013

  Den 17 maj är det dags för 2014 års omgång av Göteborgsvarvet. Här bjuder tävlingsläkaren Claes Mangelus på tips som hjälper dig att klara dig igenom med hälsan i behåll.

 • Nu rullar Blodmobilen ut i stan

  14 maj 2013

  Idag, den 14 maj, invigs en ny blodmobil utanför Sahlgrenska sjukhusets entré. Sex blodgivarbritsar och en spektakulär stjärnhimmel är bara något av det den som ger blod får uppleva.

 • Skyddar solkräm mot hudcancer?

  13 maj 2013

  Den 13 maj är det Euromelanoma Day, europeisk uppmärksamhetsdag för hudcancer. Här låter vi vår hudläkare John Paoli svara på några vanliga och ovanliga frågor om hudcancer och solande.

 • Martha kan bli en av årets sommarpratare

  08 maj 2013

  För fem år sen fick Martha Ehlin ett nytt liv när hon fick fem nya organ på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu är hon en av finalisterna till att bli lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1.

 • Allergiläkare Agnes Wold

  Minskad allergirisk hos barn vars föräldrar suger på barnets napp

  07 maj 2013

  En ny studie visar att vanan att rengöra barnets napp genom att suga på den, stärker barnets allergiskydd. Allergiläkaren Agnes Wold leder forskarteamet vid Sahlgrenska akademin med bland andra barnläkaren Bill Hesselmar.

 • Minskad allergirisk hos barn vars föräldrar suger på barnets napp

  07 maj 2013

  En ny studie visar att vanan att rengöra barnets napp genom att suga på den, stärker barnets allergiskydd. Allergiläkaren Agnes Wold leder forskarteamet vid Sahlgrenska akademin med bland andra barnläkaren Bill Hesselmar.

 • Nu startar Kontaktpunkten för kvinno- och barnsjukvård

  29 april 2013

  Från den 2 maj 2013 kommer många patienter inom kvinno- och barnsjukvården att få hjälp med sina vårdärenden via ett enda telefonnummer. Målet att alla samtal ska besvaras inom tre minuter, inledningsvis finns det dock risk för längre väntetider.

 • Synnöve Helander

  Hon byter bilindustrin mot hälso- och sjukvård

  16 april 2013

  Efter 28 år inom bilindustrin blir Synnöve Helander ekonomi- och marknadschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. "Det ska bli otroligt spännande att arbeta i en så viktig samhällsfunktion som hälso- och sjukvård", säger hon.

 • Sahlgrenska sjukhusets entré

  Bemötandet på akuten får fortsatt bra betyg

  16 april 2013

  Patienterna på akutmottagningarna känner sig väl bemötta och har förtroende för de sjuksköterskor och läkare de träffar. Det visar den enkät som genomfördes under hösten 2012 bland patienter på akutmottagningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Sahlgrenska Universitetssjukhuset behöver A och O blod omgående

  11 april 2013

  Sjukhuset behöver hjälp med att fylla på med nytt blod. Vi vädjar därför till blodgivare med blodgrupp A+, O+ och O- att ge blod omgående.

 • Sandra och Emel

  Biomedicinska analytiker – en osynlig men viktig yrkesgrupp inom sjukvården

  10 april 2013

  Den 15 april är det Internationella biomedicinska analytikerdagen. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset anordnas den dagen en utställning på temat Blod, riktad till gymnasieungdom, allmänhet och sjukvårdspersonal.

 • Anna-Karin Collén

  Ökad risk för hjärtsjukdom för gravida med högt blodtryck

  09 april 2013

  Kvinnor med högt blodtryck under graviditeten har en ökad risk för högt blodtryck även 40 år efter havandeskapet, vilket i sin tur medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar forskare vid Sahlgre