Framtidens operationssal invigd

Hybridsalen ger en försmak av Bild- och interventionscentrum, som under året börjar byggas på Sahlgrenska sjukhusets område. Det nya är att man här, med hjälp av den nyaste bildtekniken, kan kombinera ingrepp med kateter och öppen kirurgi i samma sal. För patienten innebär det att olika ingrepp kan göras vid ett och samma tillfälle och med extremt stor precision. 

Hybridsalen.Hybridsalen ger ett smakprov på hur det kommande bild- och interventionscentrum kommer att bli.

Den 13 maj invigdes hybridsalen. Salen uppfyller speciella krav på ventilation med extremt ren luft, takhöjd och förstärkt golv som klarar tung utrustning. Ljuset från taket kan anpassas med styrka och färg så att olika grupper i salen får en funktionell ljusmiljö just för sina arbetsuppgifter,

Här finns flera gigantiska bildskärmar, som via takräls och hängarmar kan manövreras och svängas dit där man vill ha dem. Man kan dels få översiktsbilder av det som händer på operationsbordet och i salen i stort, dels uppdelning i mindre bilder som exempelvis röntgenbilder, bilder inifrån blodkärl och kurvor som mäter hur patienten mår. Salen är samtidigt en TV-studio, varifrån man i realtid kan sända stillbilder och rörliga bilder till andra lokaler på sjukhuset, till exempel i utbildningssyfte.

Korsbefruktning vad gäller teknik och kompetens

– Hybrid betyder korsbefruktning. Salen är en hybrid med röntgenutrustning och operationssal. Här finns också en hybrid mellan industrirobot och röntgenapparat. De som arbeta här blir också hybrider, som med respekt för varandras kunskaper ska arbeta gränsöverskridande, sa John Brandberg, sektionschef Uri/Gastro/Kärlradiologi, i samband med invigningen.

Ulla Y Gustafsson, ordförande i Fastighetsnämnden, och Kerstin Brunnström, styrelseordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med varsin skalpell redo för det invigande snittet.Ulla Y Gustafsson, ordförande i Fastighetsnämnden, och Kerstin Brunnström, styrelseordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med varsin skalpell redo för det invigande snittet.

I och med hybridsalen blir det tydligare hur man samordnar medicinsk teknik med behandling och hur man kan göra så mycket mer på ett säkert och skonsamt sätt för svårt sjuka patienter, sa Kerstin Brunnström

, Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelseordförande, i samband med bandklippningen.
– Här får vi möjlighet att se hur den senaste bildgivande tekniken kan användas och vilka behov av utbildning och samarbete som uppstår. Det kommer vi att ha med oss i utvecklingen av Bild- och interventionscentrum.

Text: Katarina S Hallingberg
Foto: Ann Louise Leikin

Några siffror om hybridsalen:
Salen är på närmare 100 kvadratmeter. I salen finns 105 olika medicinska apparater från 52 leverantörer, 220 vägguttag och 55 datauttag.


 

uiqt|wB[iziräz%vquiqt|wB%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m