Ge blod - lätt som en plätt

Bland blodgivarna finns de som donerar blodplättar, även kallade trombocyter. Tomas Dalnäs är en trombocytgivare, men det behövs ännu fler. Det är också målet för den Internationella Blodgivardagen, den 14 juni, att fler vill lämna blod och rädda liv.

Livsviktigt tillskott
Tomas ligger bekvämt och vilar på britsen inne på Droppen blodgivning vid Sahlgrenska sjukhuset. Han har precis blivit bjuden på fika samtidigt som han lämnar trombocyter. Dessa är viktiga för blodets koagulationsprocess. Det innebär att om ett sår börjar blöda så upphör blödningen efter ett tag, det vill säga blodet levrar sig. När inte denna process fungerar behövs ett tillskott av trombocyter. Det behövs vid olika typer av blödningssjukdomar, blodcancer, eller till personer som har en kraftig brist på trombocyter, vilket innebär risk för livshotande blödningar.

kuddeTomas håller en uppvärmd kudde i handen för att hålla blodet mer lättflytande. Han har ena armen utsträckt med en kanyl fäst i armvecket, som via en blodfylld slang är kopplad till en maskin. Det hörs ett svagt surrande från maskinen som är en så kallad cellseperator, där processen med avskilja blodplättarna från blodet pågår. I maskinen passerar tre till fem liter av Tomas blod under cirka en timme. Under tiden separereras 30 till 60 procent av trombocyterna från blodet samt en liten del av blodets plasma.

– Att lämna blod och trombocyter har blivit en del av mitt liv och jag är verkligen en ambassadör för blodgivningen, säger Tomas och berättar att många av hans vänner och barn numera är blodgivare och han sprider budskapet även på jobbet:
- Jag arbetar som busschaufför och brukar alltid uppmana resenärerna att lämna blod för att rädda liv.

Effektiv metod
Alla känner till ”vanlig” blodgivning, men att man kan donera trombocymaskinter är inte lika känt.  Det går till på två sätt. Antingen lämnar fyra ”vanliga”blodgivare blod och då går det att utvinna en portion trombocyter från deras bidrag. Eller så donerar en person endast trombocyter och då utvinns fyra till sex gånger så mycket trombocyter ur den blodpåsen.
Första steget för att bli trombocytgivare är att uppfylla de kriterier som krävs för att bli vanlig blodgivare. Man ska ha lämnat blod kontinuerligt under en längre period. Men det är inte alla blodgivare som är lämpliga att bli trombocytgivare. Det krävs höga värden av trombocyter, bra blodkärl att sticka i, och framför allt är de blodgrupperna 0 och A som söks.

Flitig trombocytgivare
Tomas fick frågan för tjugo år sedan om han ville donera sina trombocyter. I samma veva började sjuksköterskan Eva-Maria Bengtsson att jobba på Droppen Blodgivningen. De känner varandra väl vid detta laget då Tomas har varit en flitig trombocytgivare under åren som gått. Hon berättar att Tomas har väldigt höga värden av trombocyter, vilket innebär att han kommer till Droppen var fjortonde dag och ger trombocyter. Det tar en timme för honom att ge två portioner trombocyter - motsvarande två patienters behov. Ju högre värden en person har av trombocyter desto kortare tid tar själva processen.

händerVi har flera stammisar som Tomas och vi är oerhört tacksamma för deras bidrag som hjälper oss att ständigt ha ett lager för våra patienter som behöver trombocyter. De är helt fantastiska och ställer alltid upp om vi behöver akut hjälp att fylla på vårt lager, säger Eva Maria och fortsätter:
-Det finns alltid ett stort behov av blod  och vi är ständig på jakt efter fler blodgivare. Det kanske tar en timme någon gång i månaden att lämna trombocyter men i slutändan handlar det om att rädda liv och hjälpa sina medmänniskor.

Räddar liv
Tomas har tills idag donerat trombocyter vid 189 tillfällen. Det innebär att han har hjälpt 378 patienter att fylla på sitt förråd, av för deras del livsviktiga trombocyter. Och det kommer att bli fler tillfällen, lovar han.
– Jag kommer att hålla på så länge jag kan och är frisk. Till och med när jag ligger här kan jag inte låta bli att facebooka att nu är jag här och lämnar blod.

Så här funkar det att donera trombocyter:

  • Trombocytgivningen tar cirka en timme och den kan upprepas varannan vecka.
  • Under givningen tappas 30-60 procent av dina trombocyter. Redan nästa dag har du samma antal trombocyter som före givningen.
  • Du får tillbaka alla övriga beståndsdelar i blodet.
  • Du får en ersättning på 180 kronor per gång
  • Du bjuds på fika.
  • Du mår som vanligt efteråt och kan direkt återgå till dina normala sysslor.

Läs mer på: http://geblod.nu/

Text och foto: Lena Mattsson

 

uiqt|wB&tmvi5m5ui||{{wvH%vozmoqwv5{mtmvi5m5ui||{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m