Samlar in pengar till Cancerfonden med poplåt

Ett möte med en svårt sjuk patient inspirerade urologsjuksköterskan Henrik Wermelin att skriva låten "People who die". Nu hoppas han kunna samla in 5 000 kronor till Cancerfonden med låten.

Henrik WermelinHenrik Wermelin, urologsjuksköterska på Sahlgrenska sjukhuset och låtskrivaren bakom låten "People who die".

Det var sommaren 2009 som Henrik Wermelin, urologsjuksköterska på avdelning 17/30 på Sahlgrenska sjukhuset, skrev låten "People who die". Nu används låten för att få folk att skänka pengar till den insamling till Cancerfonden som han startat och som kommer att pågå året ut.
Låten handlar om hur det är att leva med en sjukdom som man vet kommer att leda till ens död men ändå behålla livslusten. Inspirationen kom när han under sommaren 2009 arbetade på Akers Universitetssjukhus i Oslo.
- Där träffade jag en väldigt levnadsglad och intressant kvinna som tyvärr kämpade mot njurcancer och var i livets slutskede, säger han.
Det var mötet med en upprörd anhörig som gjorde ett särskilt starkt intryck på honom.
- Det var en tidigare arbetskollega till patienten som berättade om hur den cancersjuka kvinnan hade betytt mycket och stått upp för honom på arbetet. Då insåg jag vilken härlig person hon måste ha varit.

Vill få in minst 5000 kronor

Det som började med en enstaka textrad växte snart till en hel sång. Den låter lite som Håkan Hellström "fast på engelska", enligt Henrik Wermelin. Låten går att ladda ner gratis men han hoppas att så många som möjligt väljer att skänka 50 kronor till Cancerfonden.
- Ungefär var femtionde person som har lyssnat på låten har skänkt pengar hittills.
Än så länge har det resulterat i ett par hundralappar men förhoppningen är att få in åtminstone 5000 kronor innan året är slut. Han och hans band försöker därför sprida uppmärksamhet för låten och insamlingen och har bland annat skicka ut låten till olika studentradiostationer.
- Eftersom vi är ett okänt band försöker vi även nå ut via musikbloggar som skriver om svensk musik, säger han.

Hon fick själv aldrig höra låten

Även om låten skrevs klart medan Henrik Wermelin fortfarande arbetade i Norge så fick kvinnan som inspirerade honom att skriva låten aldrig höra den.
- Det är lite synd, hon kanske hade uppskattat att få höra den, säger han.
Annars brukar han inte hämta så mycket inspiration från vården till sin musik även om han har en idé om att skriva ett helt album där låttexterna handlar om de olika specialistområden en sjuksköterska kan jobba inom.
- Det finns ju en uppsjö av intressanta möten mellan människor i vården - färgade av kärlek, konflikter, hopp och död.

För information om hur du skänker pengar till Henrik Wermelins insamling och en länk till låten "People Who Die" så klickar du här och kommer då till Cancerfondens hemsida.

uiqt|wB{|mniv5{iziriz%vqH%vozmoqwv5{m{|mniv5{iziriz%vqH%vozmoqwv5{muiqt|wB%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m%wmjj5{}H%vozmoqwv5{m