Medicinhistoriska museet

Utställningsbygge pågår

Just nu pågår bygget av museets nya utställning Ut ur bilden, in i rummet. I samband med detta kommer vår sal för tillfälliga utställningar (F-salen) att vara delvis avstängd och vissa föremål från basutställningen kommer att flyttas in i våra magasin. Vecka 12 är museet stängt, men all övrig tid går det bra att besöka museet precis som vanligt. Tisdagen den 24 mars är du varmt välkommen på invigningen av den nya utställningen!

Läs mer om den kommande utställningenMånadens föremål: Dukklämma

Månadens föremål: Dukklämma

I operationssalen är det viktigt att hålla en steril miljö för att undvika infektioner. En del av arbetet innebär att drapera patientens kropp med kirurgiska dukar i ett bakterietätt material som förhindrar att bakterier från odesinficerad hud förs vidare till kirurgens eller operationssköterskans arbetskläder och sedan infektera det öppna operationssåret.Månadens föremål visar en dukklämma, tillverkad omkring 1950. 

Läs mer om månadens föremål

 


Ut ur bilden, in i rummet

24 mars 2015 – 31 mars 2016
En utställning med fotografier och föremål ur samlingarna. Museets samlingar består av fragment, rester av tid som har passerat. I fotografiet kapslas ögonblicket in. Genom att kombinera föremål och fotografi vill vi skapa en känsla av att historien träder ut ur bilden, in i rummet.


I de (o)botligas landskap

I museets permanenta utställning I de (o)botligas landskap berättar vi om hur det psykiatriska landskapet växte fram och vilka former det tog.

pil Läs mer om utställningen 

 


Fraenckels flygplan i medicinhistorien

På upplevelsecentret Aeroseum visas en utställning om Gösta Fraenckel, hans flygplan och dom så kallade kikhosteflygningarna som ägde rum på 1940- och 50-talet. Utställningen är ett samarbete mellan Aeroseum och Medicinhistoriska museet.

Läs mer om utställningen

Besök oss

Öppettider

Tisdag–fredag 12.00–16.00
Torsdag 12.00–20.00

Öppettider helg- och klämdagar

Entré

Vuxen  40 kr
Under 18 år 20 kr
Under 7 år Fri entré

Grupp över 10 pers 30 kr
Barngrupp över 10 pers 15 kr

Fri entré med Göteborg City Card.
Halva priset med Kulturarvskortet.

Guidad visning
350 kr plus entréavgift för
samtliga besökare

Kontakt

Telefon: 031-711 23 31

Besöks- och postadress:
Oterdahlska huset
Östra hamngatan 11
411 10 Göteborg

pil Visa karta

Buss och spårvagn

Hållplats: Lilla bommen
Spårvagn 5 och 10
Buss 18, 19, 25, 52


 

Följ museet på FacebookFölj museet  
på Facebook
  


Gratis museilektioner

För skolor i Göteborgs stad finns möjlighet att boka kostnadsfria museilektioner på Medicinhistoriska museet. Boka på tel 031-711 23 31.

pil Mer information om museilektioner på museet

Museilektioner.se

uiqt|wBivvi5nz5rwpiv{{wvH%vozmoqwv5{mivvi5nz5rwpiv{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m