Det första spadtaget mot ett lyft för barnsjukvården

2015-05-05

Nu är Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett spadtag närmare ett nytt toppmodernt barnsjukhus. På tisdagen startade arbetet med byggnaden som ska samla högspecialiserad barnsjukvård under ett tak.

Mattias Ståhl, projektägare Västfastigheter, Henrik Bergman, affärschef Hus Väst NCC, Anna-Lena Holberg, ordförande fastighetsnämnden, Barbro Fridén, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Johnny Bröndt, ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse höll tal. Mattias Ståhl, projektägare Västfastigheter, Henrik Bergman, affärschef Hus Väst NCC, Anna-Lena Holberg, ordförande fastighetsnämnden, Barbro Fridén, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Johnny Bröndt, ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse höll tal.

- Det är den viktigaste investeringen vi kan göra eftersom varje barn vi kan hjälpa att bli frisk ger 80 friska levnadsår, säger Barbro Fridén, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och fortsätter:

- I det nya barnsjukhuset kommer vi att skapa den nya moderna barnsjukvården med tillgång till all modern högteknologi. Vi har otroligt ambitiösa och duktiga medarbetare som är värda att få arbeta i en miljö där vi kan erbjuda behandlingar och bedriva barnsjukvård som ligger i framkant.

Personalens behov av en god arbetsmiljö har varit en av utgångspunkterna för byggnadens utformning. I planeringen av den nya byggnaden har fokus också varit på barns, ungdomars och närståendes behov av en ombonad, säker, trygg och läkande miljö. Detta har bland annat resulterat i att samtliga vårdrum är enkelrum.

– De absolut sjukaste barnen behöver enkelrum så att de kan ha sina familjer hos sig. Vi vet att barn blir friskare fortare om de har sin familj omkring sig. Det blir en stor investering men det kommer också leda till en säkrare och tryggare vårdmiljö som vi kommer att behöva till exempel i takt med att multiresistenta bakterier blir allt vanligare, säger Barbro Fridén.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har bland annat rikssjukvårdsuppdraget för barnhjärtkirurgi som är en av de verksamheter som kommer att flytta in i den nya byggnaden.

Lekterapins clowner underhöll publiken Lekterapins clowner underhöll publiken

– Det nuvarande sjukhuset är för litet och för gammalt. Det här blir ett lyft. För vår del kommer det nya barnsjukhuset att innebära att vi får en av Europas modernaste operationssalar. Vi kommer att ha ett helt våningsplan med teknik som försörjer kirurgavdelningen, säger Mats Synnergren, överläkare i barnhjärtkirurgi på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Mats Synnergren påpekar att nyckeln till den moderna barnsjukvården är de befintliga medarbetarna som flyttar med in i den nya byggnaden. Väl på plats kommer de att få tillgång till högteknologiska hjälpmedel.

– Vi kommer bland annat att få tillgång till modern teknik med förbättrad bilddiagnostik som vi kan använda direkt på operationsbordet, vilket hjälper oss i målsättningen att vi ska kunna se att operationsresultatet är perfekt innan någon rullas ut från operationssalen. Sjukvården står aldrig still utan utvecklas hela tiden och det nya sjukhuset kommer att innebära att vi kan möta den utvecklingen, säger Mats Synnergren.

 

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset