Energidrycker bör användas med måtta

2017-10-20

Energidrycker gör dig tillfälligt piggare för att de innehåller socker och koffein. Men dricker man för mycket kan man få hjärtklappning och huvudvärk. Det gäller särskilt barn och unga, som är mer känsliga. Ändå är det inte farligt att dricka energidryck om det sker med måtta - fast onödigt, anser Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. – Och att dricka energidryck istället för att äta frukost är helt förkastligt!

Energidryck kan jämföras med sockersötad läsk med tillsats av koffein, aminosyran taurin och lite B-vitaminer.

–  Allt detta kan man få i sig från livsmedel. Koffein får man från kaffe och te. Taurin finns i kött, fisk och skaldjur. B-vitaminer finns bland annat i bröd, mjöl, gryn, mjölkprodukter och kött, säger Ingrid Larsson.

Men hälsofarliga vill hon inte beteckna energidrycker – om man dricker måttliga mängder. Det gäller särskilt för barn och ungdomar. En burk på 250 milliliter energidryck innehåller lika mycket koffein som en normal kaffekopp.

–  Eftersom barn och ungdomar oftast väger mindre kan de vara mer känsliga för koffein än vuxna. De kan då känna obehag av koffeinets verkningar, som hjärtklappning och huvudvärk. Energidrycker som saluförs i Sverige ska därför vara märkta med texten ”Högt koffeininnehåll”.

En annan varning från Ingrid Larsson är att kombinera energidryck med alkohol.

–  Dricker man energidrycken tillsammans med alkohol blir man mindre medveten om hur berusad man är, det vill säga det är svårare att begränsa alkoholintaget till vad som är lagom för en själv.

Om man av någon anledning måste minska intaget av protein måste man tänka på att energidrycker innehåller aminosyran taurin, påpekar Ingrid Larsson och tycker också att det är olämpligt att använda energidryck som törstsläckare vid till exempel träning:

–  Vatten är den överlägset bästa törstsläckaren och funkar perfekt också vid träning. Vill man ha smaksatt vatten kan man tillsätta tunna skivor av gurka, äpple, citron eller apelsin.