Gluten - på allas läppar

2015-06-10

Under de senaste åren har det blivit ett ökat fokus på gluten, glutenfria livsmedel och hälsoaspekterna av att äta glutenfritt. Men betyder det att fler har glutenintolerans? Hälsocoachen och näringsfysiologen Ingrid Larsson har svar på den frågan.

Utbudet av glutenfria bröd, gryn, pasta och flingor ökar, restauranger erbjuder glutenfria maträtter och det finns särskilda tidningar för glutenfria recept. En hälsotrend har uppstått ur en sjukdom som innebär att man måste äta glutenfri kost resten av livet.

Enligt näringsfysiologen Ingrid Larsson orsakas glutenintolerans av ett samspel mellan flera faktorer som till exempel ärftlighet och omgivning. Hon konstaterar att fler barn, unga och vuxna får diagnosen glutenintolerans i dag jämfört med tidigare, men att det är oklart vad ökningen beror på.

– En sak står dock klart; antalet personer som får diagnosen glutenintolerans är inte i nivå med det mediala fokus på gluten i maten som vi sett de senaste två åren. Det finns i dagsläget inte heller vetenskapliga bevis för att glutenfri kost är mer hälsosam än annan mat som vi redan vet är hälsosam mat. Däremot kan det finnas andra saker som kan få människor att tro att de har glutenintolerans.

Det finns i dagsläget inga vetenskapliga bevis för att glutenfri kost är mer hälsosam än annan mat som vi redan vet är hälsosam, säger Ingrid Larsson, hälsocoach och näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det finns i dagsläget inga vetenskapliga bevis för att glutenfri kost är mer hälsosam än annan mat som vi redan vet är hälsosam, säger Ingrid Larsson, hälsocoach och näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Enligt Ingrid Larsson kan stress ge samma symtom som vid glutenintolerans.

– Uttrycket "ballongmage" beskrivs ofta som ett tillstånd av mycket gas i tarmen, uppkördhet och magknip. Det vill säga allmänna symtom som de flesta någon gång haft och som överensstämmer med flera av symtomen vid glutenintolerans. Vid glutenintolerans avtar besvären hos de flesta över tid när man utesluter livsmedel med gluten (bröd, gryn, mjöl, pasta) från maten och kommer tillbaka om man äter gluten igen.

Ingrid Larsson konstaterar att den allra vanligaste anledningen till gasbildning i magen är att man äter för fort, inte tuggar maten tillräckligt och därmed sväljer en hel del luft, som man inte gör om man äter långsammare och tuggar väl. En stressad tillvaro kan leda till att man äter snabbt och då får symtom som skulle kunna tolkas som glutenintolerans.

Ingrid Larsson rekommenderar dem som misstänker att de har glutenintolerans att ta kontakt med sjukvården för utredning, utan att först förändra sina matvanor. Diagnosen fastställs genom att undersöka förekomsten av tarmludd genom en tarmbiopsi.

– Om man själv laborerar med sin mat och utesluter gluten kommer tarmluddet att återbildas. Under dessa förutsättningar finns det ingen möjlighet att fastställa om man tål gluten eller inte, eftersom det då inte går att ställa en säker diagnos.

Hur kommer det sig att många upplever att tarmen känns lugnare när de äter mindre av pasta och bröd?

– När man gör medvetna förändringar av sina matvanor brukar man bli uppmärksam på andra delar av levnadsvanorna, exempelvis att man äter långsammare och mer regelbundet, kanske sover mer, motionerar mer och på det hela taget tar det lite lugnare för att ge den nya matordningen optimala förutsättningar. Dessa förändringar kan lugna tarmen lika mycket som att utesluta gluten för en person med glutenintolerans.

Ingrid Larsson tipsar avslutningsvis om att det kan vara bra att använda sommarledigheten till att testa nya hälsosammare vanor.

– Ur ett hälsoperspektiv har vi mycket att vinna på att göra enkla, genomförbara åtgärder för mer hälsosamma levnadsvanor. Sommaren kan vara en bra period att se till att ändra vanor man inte är nöjd med. Försök ta det lugnt och njut av god mat i sommar och gör en trend av att äta grönsaker, frukt, fullkorn och fisk – och förhoppningsvis få lite tid i hängmattan.

 

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset