Hiss 37

2017-08-04

Det går snabbare att ta trapporna. Men den gamla hissen från sekelskiftet fungerar än, och ”hissreglerna” finns kvar. Högst upp i huset rullar det hundra år gamla maskineriet fortfarande. I ett av Sahlgrenskas "gömda rum” finns hissmaskinrummet kvar. Läs mer om skrymslet som (nästan) ingen känner till.

Så långt norrut man kan komma i den långa korridoren genom huvudkomplexet på Sahlgrenska sjukhuset ligger Pehr Dubbshuset. En gång i tiden låg huvudentrén till sjukhuset här. Huset är byggt i slutet på förra seklet och lika gammal är också hiss 37, som majestätiskt och stillsamt fraktar dig en våning upp eller ner från entréplanet. En tidsresa i det lilla. För allt är original; alltifrån hisskorgen med sin gamla träpanel, till maskineriet och instruktionerna om hur hissen ska underhållas: ”Hissens goda gång är beroende av skötsel och eftersyn. Maskineri och apparater måste skötas systematiskt och regelbundet. Följande regler böra sorgfälligt tillämpas.”

Och så har nog skett genom åren. För den fungerar fortfarande i stort sett helt utan problem. Fast det kan ju bero på att de flesta väljer trapporna eftersom det går fortare. Hissens maskineri är installerat i ett stort rum ovanför hisstrumman. Ljuset sipprar in genom små fönster i golvnivå och avslöjar brutalt att här brukar inte många vistas; det är dammigt, ett bord och några stolar, lite skräp. Och i mitten tronar maskineriet som på en piedestal. Blänkande svart metall, elkablar, hjul, kedjor, vajrar. Det är allt som behövs för att göra en resa i tiden.