Det gamla pappersarkivet

2017-08-04

Idag kan du läsa din patientjournal på nätet. Med några enkla knapptryckningar på webbplatsen 1177 kan du ta del av de flesta noteringar som vårdpersonalen har gjort. Men det var inte så länge sen alla uppgifter var samlade i bruna pappersmappar som förvarades i sjukhusets journalarkiv. I ett av Sahlgrenskas "gömda rum” finns fortfarande de gamla mapparna kvar. Läs mer om skrymslet som (nästan) ingen känner till.

Minns du när sjukvårdspersonalen ”hämtade upp” din journal inför läkarbesöket? En tunn mapp – eller en tjock, beroende på din sjukvårdshistoria – där alla anteckningar som gjorts runt din kontakt med vården var samlade.

Mycket har hänt sedan den dess, och idag är patientjournalerna digitaliserade. Sedan ett par år tillbaka kan du också själv läsa det mesta på nätet via ”journal på nätet” på 1177.

Regeln som finns runt patientjournaler är att de ska sparas i minst tio år. Men de flesta sparas mycket längre än så. I ett utrymme långt ner i källaren står fortfarande rader av de bruna mapparna kvar.