Rum för ritualer

2017-08-04

Om inte prästen är tillgänglig kan vem som helst utföra ett nöddop. Det enda kravet som finns är att personen själv är döpt. Förr var det vanligare att genomföra nöddop på sjukhus och på Mölndals lasarett fanns ett eget rum för ritualen. Hit tog man bebisarna i en krissituation. I dag används lokalerna till helt andra ändamål. Läs mer om skrymslet som (nästan) ingen känner till.

Dagsljuset tar sig in genom de vackra takfönstren i vindsvåningen. Nu för tiden används lokalen i den gamla delen av Mölndals sjukhus som sammanträdesrum. För inte så länge sen utfördes nöddop i rummet, när en krissituation uppstod och ett nyfött barn riskerade att dö. För många var - och är det fortfarande- viktigt att babyn upptas i kyrkans kristna gemenskap innan det är dags att ”möta Gud”.

Numera är sjukhuskyrkan belägen i bottenplan på Mölndals sjukhus och här finns även ett bönerum för den som önskar avskildhet.

 

Dagens sjukhuskyrka på Mölndals sjukhus Dagens sjukhuskyrka på Mölndals sjukhus
I bottenplan finns även ett bönerum för den som söker avskildhet. I bottenplan finns även ett bönerum för den som söker avskildhet.