Rörpost till Pressbyrån

2017-08-07

Vissa system var perfekta. Tänk att få en rykande färsk morgontidning nerdimpande på avdelningen genom ett rör i väggen. Kanske tillsammans med något gott från kiosken? Pressbyrån hade till och med inrättat en tjänst, som enbart servade sjukhusets anställda via rörpostsystemet. I ett av Sahlgrenskas "gömda rum” finns hjärtat, själva vakummaskinen, till rörposten fortfarande kvar. Läs mer om skrymslet som (nästan) ingen känner till.

Längst upp i Sahlgrenskas högsta byggnad, närmare bestämt våning 16 finns det gamla rörpostsystemet kvar. En gång i tiden gick rörposten varm på sjukhuset och Pressbyrån hade till och med inrättat en tjänst som enbart servade de anställda genom systemet. Det mesta kunde skickas genom det snillrika systemet, även om glass och choklad hade en tendens att smälta på vägen.

Sahlgrenska hade två heltidsanställda, med jour på helgerna, som såg till att det hela flöt på som det skulle. Numera står den gamla vakummaskinen och samlar damm under taket. Här skapades lufttrycket som forslade tuberna med post och varor genom byggnaden.