Under kulverten

2017-08-07

En del historier är egentligen för bra för att kontrolleras. Som att det finns en kulvert som går hela vägen från Sahlgrenska sjukhuset till Östra sjukhuset. Och att det finns en kulvert under den ”vanliga” kulverten, som enbart används för specialtransporter, typ patienter som avlidit. Läs mer om våningen på Sahlgrenska som (nästan) ingen känner till.

Visst hade det varit mer kittlande om detta varit sant?

För det är det inte. Sant, alltså. Det finns ingen kulvert mellan Sahlgrenska och Östra. Kulverten under kulverten finns, men den används inte för några hemliga transporter.

Den undre kulverten, eller vad man nu ska kalla den, används enbart för service och underhåll av Västfastigheter. Och från kulverten kan man komma in i de utrymmen som finns under sjukhuset. Miljön påminner mest om hur en rymdbas på en öde planet ser ut när Hollywood får bestämma; blanka ventilationsrör, fläktar och märkliga maskiner i ett sterilt och stenigt landskap.

Det låter kanske inte så roligt men för dem som då och då jobbar här det en enorm skillnad mot hur det var tidigare. Utrymmet har grävts fram, så där man tidigare var tvungen att krypa kan man numera gå och stå upprätt.

Det är en historia om är både bra och sann.