Sjukhusets alla rör

2017-08-08

Ett sjukhus är storkonsument av el. Varje år går det år över 12 miljoner kilowattimmar på Mölndals sjukhus. I ett snillrikt system som snirklar sig över hela sjukhuset kan man följa värmens väg ända ut till elementen i fikarummen. Men det till de ”gömda rummen” släpps bara driftspersonalen in. Läs mer om skrymslena som (nästan) ingen känner till.

En händelse Kent Nilsson, driftchef på Mölndals sjukhus, aldrig glömmer är när en ambulans blev stulen från sjukhusets ambulansintag. Mannen som lyckades med brottstycket hann slå på sirener och blåljus samt köra en sväng innan han rammade väggen till akutmottagningens väntrum. En stackars ortopedpatient på insidan fick en tegelsten i huvudet och tvingades, vid sidan av sina tidiga problem, också söka för en skallskada.

Tack och lov hör incidenter som den här inte till vanligheten. Säkerheten på Mölndals sjukhus är rigorös. Och en av de viktigaste uppgifterna för driftavdelningen är att se till att värmeförsörjningen sköts som den ska. Varje år strömmar miljontals kilowattimmar el genom ledningarna och 8 7750 kubikmeter vatten konsumeras.

 Det betyder rör, rör - och åter rör - som sträcker sig över hela sjukhuset.