En bra bok kan lindra smärta

2017-06-01

En bok kan betyda så mycket. Historien kan fängsla eller distrahera - och fungera som smärtlindring. Nu har lekterapin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus fyllt på sitt boklager, efter en gåva från Statens Kulturråd.

Karin Graube och Eva Selin, bibliotekarier på Lekterapin, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Karin Graube och Eva Selin, bibliotekarier på Lekterapin, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Tre hundra nyutkomna böcker har nyss lastas av i det lilla biblioteket på lekterapin. I högen finns allt från pekböcker till romaner för unga vuxna. Bokhögen är en present från Kulturrådets arbetsgrupp för barn- och ungdomslitteratur och författaren och kulturjournalisten Hanna Jedvik.

– Hon efterlyste en verksamhet som kunde ta emot böckerna som hon har fått genom sitt uppdrag i Kulturrådet, berättar bibliotekarien Eva Selin.

Hanna Jedvik sökte en organisation med ett behjärtansvärt uppdrag och valet föll på Lekterapin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Nu är tanken att boklassen ska levereras med jämna mellanrum under året.

”Här möts alla socialgrupper och alla tampas med svårigheter av olika slag. Om de här barnen kan finna tröst i litteraturen, om så bara för en stund, har jag gjort skillnad”, var Hanna Jedviks motivering till gåvan, som hon publicerade i sociala medier.

Bibliotekarierna Eva Selin och Karin Graube vet vilken betydelse böcker kan ha. Varje dag besöker de unga patienter på sjukhuset och läser högt. När en spännande berättelse rullas upp i sjukhusrummet kan kroppsliga smärtor och själsliga sår få en chans att ta en paus en liten stund.

­– Många gånger fungerar högläsningen som en ventil och barnet får en chans att koncentrera sig på något annat än sjukdomen, säger Karin Graube.

Läsklubb, som aktiviteten kallas, vänder sig till barn och unga som är inskrivna på sjukhuset, och som inte själva kan komma ner till lekterapin. Högläsning passar alla åldrar. Att lyssna är att vara delaktig. Egna tankar och inre bilder föds. Då blir det naturligt att vilja samtala om den gemensamma upplevelsen. Här och nu vidgas och kan bli oändligt stort.

Karin minns hur en pojke plågades svårt av sina smärtor, men ändå bad henne fortsätta berättelsen. Hon läste en stund, pausade, läste igen och pausade på nytt, hela tiden efter barnets signaler.

– Det var först en helt kaotisk situation i rummet, berättar hon, men boken hade en lugnande effekt på patienten. Det var som magi.

Litteratur är så mycket mer än bara något roligt för stunden. Andras tankar och världar kan även ge tröst och bidra till att den unge förstår sig själv och sin situation bättre. Eva Selin minns den tidigare patienten Nora, som läste John Greens bok ”Förr eller senare exploderar jag” 183 gånger. Boken som handlar om Hazel och Augustus, två ungdomar sjuka i cancer, blev Noras ”allra bästa vän”.

– Böcker berör, och det är barnens intressen som styr, säger Eva Selin. Just nu läser jag ofta en bilderbok om en robot som är sjuk. Han som gillar den är tre år.

Högen med gåvoböcker motsvarar hela 2016 års svenska utgivning av barn- och ungdomsböcker, och det kommer ytterligare ett lass efter sommaren.

 

Läs om Noras relation till boken ”Förr eller senare exploderar jag”

 

 

Bibliotekariernas favoritböcker för högläsning:

Vad har du bakom ryggen? – Lena Sjöberg

Mördarens apa - Jakob Wegelius

Den magiska kepsen – Petter Lidbeck

Gåva från Statens Kulturråd Gåva från Statens Kulturråd

 

Text och bild: Lotta Engelbrektson

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset