Njut av solen – men med måtta

2015-05-13

En skvätt sol på 20 till 30 minuter är vad kroppen behöver för att få igång D-vitaminsyntesen. Men inte mer, betonar John Paoli, specialistläkare med ansvar för hudcancer och hudkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Visst känns det skönt nu när solen äntligen värmer upp jorden och oss nedkylda människor. Solens strålar har också en positiv inverkan på våra kroppar. Från mars till och med oktober är solens UV-strålning en viktig förutsättning för tillkomsten av D-vitamin. D-vitamin är bland annat bra mot benskörhet, motverkar brist på kalcium i blodet och skyddar mot vissa former av cancer. 

Solen skapar också ett välbefinnande för de flesta och en läcker brun hudnyans är något många av oss eftertraktar.

– Alla vill ju se solen skina men för långa eller för starka solexponeringar orsakar hudcancer, slår John Paoli fast.

John Paoli, specialistläkare med ansvar för hudcancer och hudkirurgi John Paoli, specialistläkare med ansvar för hudcancer och hudkirurgi

Han varnar särskilt för solresorna till Medelhavet och till Thailand, där turisterna ligger och steker sig i en stark sol på ljusa sandstränder nära farligt reflekterande havsvågor. 

– Vår nordiska hudtyp passar inte för det, säger han.

Solen innehåller olika sorters ultraviolett strålning. Den delas upp i tre delar – UVA, UVB och UVC-strålning. UVC-strålningen filtreras bort på vägen ner, UVB når våra kroppar i liten mängd under sommarhalvåret och UVA i stora mängder under hela året. UVB triggar igång D-vitaminsyntesen men är också cancerframkallande. UVA-strålning har ingen skyddande effekt utan är mest skadlig. 

– Går man på solarium är det UVA-strålning, som gör att man blir brun. Men den ger inget skydd mot mer sol samtidigt som den ökar risken för hudcancer.

Han förklarar: UVA-strålning bildar inte mer pigment i huden utan ger bara ett mörkare pigment till det melanin, som redan finns i huden.
– Solarieljus ska egentligen inte innehålla UVB-strålning.

John Paoli anser att man helt ska avstå från att ”bättra på” solbrännan i ett solarium. Det är många som tror att man kan skydda huden genom att solariesola sig före en utlandsresa, men det är helt fel, säger han, och rekommenderar brun utan sol, om man är lite fåfäng.  

Både UVA- och UVB-strålningen är alltså farliga och UVB skadligast av de två.
John Paoli talar dock inte för ett totalstopp för sollapande.

– En skvätt sol på 20 till 30 minuter är lagom i samband med att man äter ute eller tar sig en promenad. Njut av solen utan att sola.

Det bästa skyddet mot solens strålning är kläder som täcker armar, ben och huvud. Bar hud skyddas med solkräm med hög solskyddsfaktor på 30 till 50.

– En hatt är aldrig fel för barnen och för oss herrar när vi börjar tappa håret, säger John Paoli och fortsätter.

– Detta gäller särskilt de små barnen där man sett att brännskador förorsakade av solen i barndomen har en stark koppling till hudcancer längre fram i livet. 

Han påminner särskilt om att smörja öronen ordentligt. 
– Vi har sett att allt fler blir försiktigare i solen och att man är extra noggranna med barnen. 

Är du bekymrad för dina hudförändringar uppmanar John Paoli dig att uppsöka primärvården eller en hudspecialist.

 

Text: Göran Samuelsson
Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset