Ny mottagning för dig med svår utmattning

2016-12-05

Vem som helst riskerar att drabbas av utmattning. När livet är tufft kan energin ta slut för alla. Nu öppnar en unik specialistmottagning i Västra Götalandsregionen för patienter med utmattningssyndrom.

De vackra lokalerna på Viktor Rydbergsgatan har fått en omsorgsfull renovering. Parkettgolven är slipade och de snirkliga medaljongtapeterna har bytts ut. Däremot knarrar trapporna fortfarande lika hemtrevligt i huset från 1922.

– Vi är så glada att vi hittat just den här fastigheten, och jag har lagt ner min själ när det gäller inredningen, berättar Gro Sundell, som är enhetschef för regionens psykiatrimottagning för utmattningssyndrom, PMU.

Redan innan mottagningen har öppnat har telefonen gått varm hos Gro Sundell. Intresset är stort såväl från primärvården, psykiatrin som från allmänheten. Ett specialistteam för patienter med utmattningssyndrom är en efterlängtad kompetens, och många har otåligt väntat på att dörrarna ska slå upp.

– Vi planerar att kunna ta emot våra första patienter i december. Sen räknar vi med 350 nybesök per år, säger Gro Sundell.

Målgruppen är patienter med svårbehandlad utmattning, och med någon form av samsjuklighet. Det kan handla om en ADHD-diagnos som spökar i bakgrunden, eller om ångest eller depression. Men det finns något som komplicerar tillfrisknandet, och den som drabbats återfaller om och om igen och har ofta inte kunnat jobba på flera år.

– 8 000 personer i regionen var sjukskrivna för utmattning under förra året, vilket troligen är i underkant. Enligt Institutet för stressmedicin som forskar om utmattning är siffran snarare 11 000 personer, eftersom många har blivit feldiagnosticerade, säger Gro Sundell.

Det finns inga ”särskilda” människor som drabbas, utan vem som helst kan gå in i väggen om stressorerna blir för många och det inte finns tid för återhämtning i livet. En vanlig patient är en kvinna med ett pedagogiskt eller vårdande jobb som har en familj att ta hand om när arbetsdagen är slut.

– Fast det är alltfler män som drabbas, och även yngre personer. Vi lever i ett prestationssamhälle där det är fult att säga nej, något som får följder på människors hälsotillstånd. Alla är försedda med en viss mängd energi, men när den tar slut är det stopp, menar Gro Sundell.

PMU tar emot remisser från primärvården för rådgivning och konsultation, och för behandling från psykiatrin. Meningen är att utmattningssyndromet ska bearbetas separat, parallellt med övriga insatser från sjukvården. Till skillnad mot depression till exempel visar sig oftast utmattning i de kognitiva förmågorna och den som är sjuk kan ha svårt att klara av de enklaste sakerna i vardagen.

– Som att bre sig en smörgås, läsa en tidning eller se på tv. I förlängningen kan tillståndet leda till att självförtroendet försämras eftersom den som är sjuk inte längre kan leva upp till bilden av sig själv, säger enhetschefen.

Totalt ska 16 personer arbeta på mottagningen i Landala, två läkare, fyra psykologer, tre arbetsterapeuter och två fysioterapeuter. Plus en kurator, en sjuksköterska, en sekreterare och Gro Sundell själv. Inledningsvis kommer teamet att göra en utredning runt varje patient och utifrån den skapa en rehabiliteringsmodell.

– Troligtvis kommer vi att kunna behandla omkring hälften av alla som remitteras hit, och fungera som konsulter i de övriga fallen, säger Gro Sundell.

Det fyra våningar höga huset rymmer grupprum, meditations- och gymnastiksalar, enskilda samtalsrum, kök och badrum.  Och i den stora trädgården planeras ett växthus med möjlighet för patienterna att odla, eftersom forskning har visat att naturen oftast har en gynnsam effekt på patienter med utmattningssyndrom. Trädgårdarbete liknar arbetslivet, eftersom det består av många olika element och deltagarna måste planera både framåt och långsiktigt. Dessutom kan alla delta i processen - oavsett kognitiv förmåga.

– I en trädgård finns något att göra för alla. Från att lyfta på en sten till väldigt avancerade arrangemang, säger Gro Sundell.

Att tänka framåt är nyckelorden i PMU:s arbetsmodell, oavsett om det gäller fysisk träning eller att återgå till ett aktivt yrkesliv. Vid sidan om fysioterapeuternas vägledning med sjukgymnastik och mindfulness, kommer arbetsterapeuternas insatser att vara särskilt viktiga. Det är de som ska genomföra funktionsbedömningar, övervaka eventuell arbetsträning och se över patienternas uppgifter på arbetsplatsen. Psykologerna, i sin tur, ska bidra med verktyg så att patienterna ska kunna återgå till sitt vanliga liv igen.

– Även den medicinska kompetensen är ovärderlig, eftersom vi samarbetar med försäkringskassan och psykiatrin. Vi måste ha läkare på enheten som kan ta hand om medicinering och sköta sjukskrivningar.

Adressen på Viktor Rydbergsgatan har anor från sekelskiftet, och i villan där PMU huserar låg tidigare franska skolan i Göteborg. Nu har rummen försetts med tidsenliga möbler i klara färger som Gro och hennes kollegor valt ut med omsorg.

Eftersom PMU ska ge service till hela Västra Götaland har man också tänkt en extra gång på patienter som kommer långväga ifrån. Här finns möjlighet att koka kaffe och värma mat, eller vila en stund för den som är hemifrån under en hel dag.

– Behandlingen går i första hand ut på att lära våra patienter att begränsa sig själva och hitta en energibalans i tillvaron. Vi är inga supermänniskor, och behöver inte vara det heller, säger Gro Sundell.

LOTTA ENGELBREKTSON

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 

Hela personalgruppen framför den nya mottagningen i Göteborg Hela personalgruppen framför den nya mottagningen i Göteborg