Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar kring covid-19, för dig som invånare, patient och närstående.

Det finns två olika typer av prov som kan tas vid covid-19. Det ena visar om du har en pågående infektion och det andra visar om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar.

Provtagning för dig som har en pågående infektion

Om du har symtom sedan minst 24 timmar som överensstämmer med covid-19 kan du göra ett PCR-test för att se om du har en pågående covid-19-infektion.

Mer om PCR-test och hur du bokar tid

Antikroppstest för dig som varit sjuk tidigare

Ett antikroppstest kan tas av dig som tidigare har haft symtom som överensstämmer med covid-19, men nu varit frisk i minst 3 veckor. Provet visar om du har utvecklat antikroppar mot SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19. 

Läs mer om antikroppstest och boka tid

Barn under 16 år kan provtas för pågående covid-19-infektion. PCR-testet bokas hos din vårdcentral.

Om du har haft symtom som överensstämmer med covid-19 och är över 18 år, kan du boka tid för att testa dig. Tänk på att du ska ha varit frisk i 3 veckor vid provtagningstillfället. Provet kostar 160 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

På 1177 kan du se vilka vårdcentraler som erbjuder antikropptest och boka tid.

Har du akut behov av vård kan du alltid vända dig till sjukhuset eller larmnumret 112.  

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har (sedan 18 mars 2020) stängt alla entréer. Vid Sahlgrenska sjukhuset, Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus finns entrévärdar som hjälper dig komma in och svarar på allmänna frågor. Vid SU:s övriga entréer kan du ringa på ringklockan.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har stängt sina entréer för att minska risken för smittspridning på sjukhusen och skydda våra svårast sjuka och sköra patienter.

Om du som patient sedan tidigare har ett inbokat besök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inte har förkylningssymptom och inte fått din tid avbokad kan du besöka sjukhuset som vanligt.

Tänk på att ta med dig din besökskallelse till sjukhuset. Entrévärdarna hjälper dig vid sjukhusets entréer.

Vi försöker minska besöken på sjukhuset i så stor utsträckning som möjligt. Behöver du besöka en närstående på sjukhuset kan du göra det efter överenskommelse med vårdavdelningen.

Vissa planerade besök, behandlingar och operationer på sjukhuset kommer att ställas in. Din mottagning kommer att i så fall höra av sig för mer information till dig. Vissa besök kan komma att genomföras digitalt eller per telefon istället.

Som patient kan du känna trygg med att akut sjukvård pågår som vanligt, och alla medicinskt prioriterade behandlingar och besök genomförs.

Behöver du akut vård ska du ringa 112. 

 

Läs mer om förlossning i samband med covid-19 här.

Om du med kort varsel behöver avboka din tid till någon av sjukhusets mottagningar, för att du har förkylningssymptom eller varit i kontakt med en person som är smittad av coronaviruset – kontakta din mottagning, så avbokar vi din tid utan någon kostnad.

Provsvaret kommer i regel inom ett dygn. Vården kontaktar alltid patienten så snart de har möjlighet.

Kontakta din vårdcentral för hjälp med läkarintyg.


Senast uppdaterad: 2020-09-04 09:27