Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förlossning

Bebis som ligger på förälders bröst

Dags att föda? 

Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50

Förlossning

Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder vård under och efter förlossningen. Vi erbjuder också vård före förlossningen när det krävs specialistkompetens i form av speciell provtagning, behandling och rådgivning som inte kan erbjudas på ordinarie mödravårdscentral (MVC). Vår samlade specialistkompetens finns också tillgänglig för dig och ditt barn under och efter förlossningen.

Varje förlossning är unik och förlossningsarbetet upplevs olika. Vår erfarenhet är att de som känner trygghet, delaktighet och får stöd under födandet får de bästa förlossningsupplevelserna. Vi gör allt för att du som ska föda ska få en bra upplevelse och att ditt barn ska få en trygg start i livet.

Vi bedriver forskning och som patient hos oss får du del av den utveckling och de framsteg som görs inom förlossningsvården.

Vänta barn

Under graviditeten vänder du dig i första hand till din mödravårdscentral (MVC) när du har frågor kring din graviditet.

För dig med någon graviditetskomplikation, som till exempel högt blodtryck eller för tidiga värkar, kan vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuda mödravård, förlossningsvård och eftervård med all den specialistkompetens som du och ditt barn behöver för en trygg graviditet och en trygg förlossning. Du remitteras till oss av din barnmorska eller läkare. Vi utför också fosterdiagnostik.

Dags att föda 

Vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder all den kompetens och specialistkompetens som behövs för att du och ditt barn ska få en trygg förlossning. Våra förlossningsenheter finns på Östra sjukhuset.

Varje förlossning är unik och vi strävar efter att tillgodose de önskemål som föräldrarna har. Vi försöker tillvarata era egna resurser. Vi vill skapa en trygg miljö som är så naturlig och säker som möjligt, för dig som blivande förälder och för det väntade barnet.

Du får stöd och vägledning av barnmorskan under förlossningen. Har du behov av smärtlindring såsom lustgas eller EDA (ryggradsbedövning), erbjuder vi det alla tider på dygnet.

Efter att barnet fötts åker ni hem eller flyttar ni till vår eftervårdsavdelning. Vården och tiden ni stannar på avdelningen är anpassad efter era behov.

När barnet är fött

Tillsammans med barnmorskan har du som nybliven förälder ett ankomstsamtal om förlossningsvårdens och eftervårdens innehåll. Då kan du berätta om dina förväntningar och dina önskemål för tiden på förlossningsvården. Barnmorskan visar också avdelningen för dig.

Avdelning 308 Förlossning

Avdelning 312 Förlossning

Avdelning 314 Specialförlossning

Akutmottagning för gravida och nyförlösta

Antenatal Östra

Bild från Instagram
Här ser ni en söt liten flicka som föddes hos oss i torsdags. Till höger om huvudet ser ni en svullnad som är vanlig och helt ofarlig, ett s.k kefalhematom. . Vad är ett kefalhematom? Det nyfödda barnets huvud består av benplattor som är löst sammanfogade av mjuk vävnad i s.k bensömmar och fontaneller. För att barnet ska tränga sig genom förlossningskanalen kan benplattorna röra sig och t.o.m glida lite omlott. Huvudet kan efter en vaginal förlossning se spetsigt ut eller ”konformat”. Trots att huvudet kan formas om under en förlossning så är det trångt och det blir ofta blåmärken ovanpå huvudet där trycket varit störst. En fostersvulst är särskilt vanligt som brukar försvinna inom några dagar. Ett mer avgränsat blåmärke som ligger lite djupare, mellan yttre benhinnan och benet på hjässan kallas för kefalhematom. Det läker långsamt och kan ta flera veckor, ibland månader innan hematomet försvinner helt.
Bild från Instagram
Sen avnavling vid kejsarsnitt? Här väntar vi på att navelsträngen ska sluta pulsera. #förlossning #kejsarsnitt #östrasjukhuset
Bild från Instagram
Den vanligaste komplikationen efter epiduralbedövning är postspinal huvudvärk (PDPH- post-dural puncture headache). En accidentell punktion av hårda hjärnhinnan, dura mater leder till läckage av spinalvätska vilket resulterar i spänningar i nervsystemet samt vasodilatation (dilatation av kroppens blodkärl= blodtrycket sjunker). Tillståndet är övergående med smärtlindring och vätska. Om ingen förbättring sker kan det bli aktuellt med epidural blood-patch. ”Blood-patch” läggs under sterila förhållanden av en narkosläkare som sprutar patientens blod in i epiduralrummet. Blodet tätar det hål som uppstått i duran och på så vis stoppas läckaget av spinal- vätska, alternativt utjämnas tryckförändringarna och minskar tensionen (spänning, dragning) i nervstrukturerna.
Bild från Instagram
Den födandes behov och önskemål är alltid viktigast i valet av smärtlindring. Det finns ingen prestige i hur man föder och inte heller att inte ta någon smärtlindring alls. Majoriteten av förstagångsföderskorna hos oss önskar/får en epiduralbedövning. #empowerment #förlossning
Bild från Instagram
❌CAVE PC & PENIS😂 Vi hör mycket roligt på förlossningen. Har du en skojig berättelse så dela gärna med dig👇🏽 Vi önskar er en trevlig solig helg 🌞 Hittad från @themilkbooster_
Bild från Instagram
Extraordinära bilder till studentskylten fixar vi här😉😍 #senavnavling #över1hgammal #förlossningenöstra
Bild från Instagram
Dessa goa pojkar föddes hos oss på specialförlossningen den 26/4. Kan ni gissa vilken typ av tvillingar de är utifrån moderkakan (se nästa bild). Känsliga tittare varnas⚠️ . Har du fött eller väntar du tvillingar? Berätta gärna 👇🏽 . Stort tack till Emma för bilderna🌺
Bild från Instagram
Navelsträngen förbinder barnet och moderkaka. Den tjocka navelvenen (vena umbilicalis) transporterar det syresatta blodet till barnet och 2 tunna artärer (arteriae umbilicales) transporterar sedan det syrefattiga blodet från barnet via moderkakan tillbaka till den gravida. På bild 1 ser ni navelsträng i genomskärning, två artärer och en ven. #livetsmirakel #umbilicalcord #navelsträng
Bild från Instagram
Del. 1 Vi återupptar ämnet ”bjudningar” och delar upp inläggen om huvudbjudningar i tre. Den absolut dominerande bjudningen är framstupa kronbjudning. På detta sätt föds 95% av alla barn. Under slutet av graviditeten ligger de flesta barn med huvudet nedåt med ryggen mot den födandes bukvägg, en aning åt höger eller vänster sida. Barnet gör fyra rotationer. Bild. 1. Barnet går in i förlossningskanalen med huvudet flekterat. Under förlossningens gång gör barnet skruvliknande rörelse genom bäckenet, huvudet flekteras ännu mer och ska passera spinaetaggarna, små benutskott på tarmbenet (os ilii). Bild 2 och 3 visar framfödandet av huvudet och extension av nacken under symfysen. Minsta diametern av barnets huvud är ledande, detta underlättar utdrivningsskedet. Bild.4 visar sista rotationen. Barnet roterar vanligtvis åt det håll det varit i bäckeningången. Framstupa kronbjudning är mest gynnsam i förhållande till barnets huvud kontra den födandes bäcken. #förlossning #bjudningar #crowning

Senast uppdaterad: 2018-10-15 08:27