Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

När du behöver vård

För att du ska kunna få vård så snabbt som möjligt när du blir sjuk eller skadar dig är det viktigt att du söker vård på rätt plats. Sjukhus, vårdcentraler och 1177 Vårdguiden har olika uppdrag för att se till att du får den hjälp du behöver.

1177 Vårdguiden på telefon och på webben

1177 är sjukvårdsrådgivningens telefonnummer. Det är öppet dygnet runt, året runt. Du får alltid prata med en sjuksköterska, till exempel om dina symptom och om du behöver söka vård. Du kan också få hjälp med var du i så fall ska söka vård.

På 1177.se kan du hitta information om var du kan söka vård men också information om olika sjukdomar och behandlingar. På 1177.se hittar du också e-tjänster, där du själv kan logga in och göra dina vårdärenden på nätet när det passar dig.

Vid akuta livshotande tillstånd gäller nödnumret 112 över hela landet.

Vårdcentraler och jourcentraler

Om du blir sjuk ska du i första hand vända dig till din vårdcentral och boka en tid hos en sjuksköterska eller läkare. Vårdcentralen kan sedan skriva en remiss om du behöver specialistsjukvård hos oss på sjukhuset. Om du blir sjuk på kvällstid kan du vända dig till någon av de jourcentraler som finns i Göteborg. Du hittar mer information om dessa på 1177.se.

Vid akuta livshotande tillstånd gäller nödnumret 112 över hela landet.

Om du blir akut sjuk

Om du blir akut eller livshotande sjuk ska du ringa nödnumret 112 för att tillkalla ambulans eller ta dig till en akutmottagning på egen hand.

Några av våra akutmottagningar har särskild inriktning, som kan vara bra att känna till så att du kommer till rätt plats direkt.

Östra sjukhuset

• Akutmottagning för vuxna
• Akutmottagning för barn, upp till 16 år
• Psykiatrisk akutmottagning
• Infektionsmottagningen (särskilda öppettider)

Sahlgrenska sjukhuset

• Akut- och olycksfallsmottagning för vuxna
• Akutmottagning gynekologi
• Öron- näs halsmottagning (särskilda öppettider)

Mölndals sjukhus

• Akutmottagning för vuxna, med särskild inriktning mot ortopedi och medicin
• Ögonakuten (särskilda öppettider)


Senast uppdaterad: 2021-11-03 10:18