Prematuritetsretinopati (ROP)

Barn som föds mycket för tidigt kan drabbas prematuritetsretinopati (ROP). Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av tre enheter i landet som bedriver nationell högspecialiserad vård vid avancerad prematuritetsretinopati.

Prematuritetsretinopati är ett tillstånd som drabbar omogna näthinnekärl i ögat hos för tidigt födda barn. Alla barn i Sverige födda före vecka 30 genomgår ögonscreening, vilket innebär att ögonen undersöks regelbundet under nyföddhetsperioden.

Multiprofessionellt omhändertagande

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en etablerad vårdprocess för barn med komplicerad prematuritetsretinopati, som inkluderar både ett fysiskt och psykiskt omhändertagande för patient och dig som närstående. Det finns ett nära samarbete med den neonatala sjukvården. Vår enhet erbjuder ett multiprofessionellt omhändertagande som innefattar bland annat ögonspecialistläkare och specialistsjuksköterskor som är särskilt inriktade på prematuritetsretinopati. Vid behandlingskrävande ROP tar koordinator på enheten hand om planeringen av transport, pre-operativ vårdplats, operationstid, narkos och post-operativ vårdplats för barnet. Efter behandling vårdas barnet vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets tills det är i stabil fas. Fortsatt uppföljning och screening sker på hemortssjukhuset.

Forskning, register och samarbeten

Den kliniska forskningen på området sker i nära samarbete med Göteborgs universitet, och forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset har under flera decennier bidragit med internationellt uppmärksammade studier inom ROP. Forskningen bedrivs på områden som prediktion, prevention, hälsoekonomi, mekanismer, patientupplevelser, e-hälsa och diagnostik. Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar också med kvalitetsregistret SWEDROP, vars syfte är att kontinuerligt samla in data för att optimera ögonscreeningen i Sverige. 

För vårdgivare

Här finns mer information om nationell högspecialiserad vård – riktad till vårdgivare.