Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler. 

Läs mer här.

Likvor-cytologier - Remissändring

Fr o m 15 juni ska en ny remiss användas vid beställning av likvor Cytologi, Remiss 7b Likvor-Cytologi. Prov och remiss ska som vanligt skickas till Klinisk kemi för cellräkning och cytologipreparering.

I de fall där frågeställningen är förekomst av maligna celler (leukemi-, lymfom-, primär CNS-tumör, eller metastas/meningeal carcinomatos) kommer den medicinska bedömningen göras vid Klinisk patologi och svaret på remissen kommer som papperssvar.

Vid andra frågeställningar (inflammation, infektion, blödning mm) bedöms cytologin endast vid pleocytos (patologisk cellstegring i likvor). Remissvar kommer då som tidigare via LabBest/CR eller som papperssvar. Om ingen pleocytos föreligger vid dessa frågeställningar (d.v.s. icke maligna frågeställningar) utförs endast cellräkning. Den tidigare remiss 7 har ändrats så att likvor-cytologi inte kan beställas där.

Remiss 7b Likvor-Cytologi

Remisser Klinisk kemi 

Provtagningsanvisningar 


Senast uppdaterad: 2020-06-09 11:07