Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

15127

CYP2D6-genotyp; mutationsanalys

Synonymer

CYP2D6-genotyp

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Leukocyter

Rör el. motsv

Vakuumrör 5 mL (drar 3 mL) K2-EDTA eller Na-EDTA

Provtagning

Venblod blandas väl

Hantering

Provet sänds ocentrifugerat till laboratoriet.

Remiss

Remiss

Konsultremiss

Remissord

DNA-CYP2D6 genotyp

Metod

Metodtyp

PCR, TaqMan-teknik

Storhet

Sekvensvariation

NPU-Kod

NPU19308

Ackrediterad

Ja

Bakgrund

Enzymet CYP2D6 är involverat i metabolismen av ett flertal läkemedel, bl. a. antidepressiva, neuroleptika och kodein. Individers metabolism av läkemedel kan delas in i följande fenotyp-kategorier: poor metabolizer (PM), intermediate metabolizer (IM), extensive metababolizer (EM) och ultrarapid metabolizer (UM). Av hundratalet kända polymorfier identifieras med analysen allelerna *3, *4, *6 (null) och *41 (decr) samt *5 (deletion av hela genen) och multipla genkopior. Analysen täcker väsentligen alla UM samt cirka 98 % av alla kliniskt relevanta långsamma metaboliserare (PM och IM) i den kaukasiska populationen. Fenotyperna beror av CYP2D6-genotyp men även av läkemedelsinteraktioner. Analysen besvaras med läkarutlåtande.

Indikation för analysen: Utredning av avvikande serumkoncentrationer (alternativt avvikande kliniskt svar) i relation till dos, av läkemedel som metaboliseras via CYP2D6 efter att andra påverkande faktorer uteslutits.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2020-06-17
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2020-07-12 04:07