Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

11691

Kolesterolupplagring vid Niemann-Pick typ C

Synonymer

Filipinfärgning Niemann Pick C

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Fibroblaster

Rör el. motsv

Sterilt rör innehållande odlingsmedium.

Provtagning

Hudbiopsi
Var god kontakta Sektionen för enzymanalyser (SU/SS) innan prov tas, telefon 031-3430170.

Hantering

Förvaras i rumstemperatur.

Transport

Transporteras i rumstemperatur, post express, förpackat i provhylsa och vadderat kuvert. Provet ska vara laboratoriet tillhanda inom 24 h och mottages måndag - torsdag före kl. 16, fredag före kl. 12.

Remiss

Remissord

Niemann-Pick typ C

Metod

Metodtyp

Kolesterolupplagring vid Niemann-Pick typ C

NPU-Kod

Saknas

Ackrediterad

Nej

Bakgrund

Vid diagnostik av Niemann-Pick typ C (NPC) används en cytokemisk metod (filipinfärgning) för att påvisa kolesterolansamling i fibroblaster. NPC (OMIM# 257220, #607625) är en autosomalt recessiv sjukdom som beror på förändringar i generna NPC1 eller NPC2. NPC1 och NPC 2 proteinerna samverkar i den endosomala/lysosomala transporten av kolesterol och andra lipider. Mutationer i något av dessa proteiner leder till störning i det intracellulära transportsystemet och endosomal/lysosomal ansamling av bla kolesterol. För genetisk diagnostik finns en NGS-panél tillgänglig. Den kliniska bilden av NPC är mycket heterogen med allt från en neonatal snabbt fortskridande fatal form (allvarlig leversjukdom, ikterus, ascites samt utvecklingsförsening) till en vuxendebuterande kronisk neurodegenerativ sjukdom. Patienter med NPC har oftast ökad nivå av P-CCL 18 samt ökad aktivitet av P-chitotriosidas som är markörer för lipidbelastningen i makrofager. Behandling finns tillgänglig.

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-12-09
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2020-10-31 03:15