Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet
17147

FLT3-ITD Allelic Ratio

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Leukocyter

Rör el. motsv

Vakuumrör K2-EDTA K3-EDTA eller Na-EDTA

Provtagning

0,5-1 mL benmärgsaspirat eller 10 ml venblod blandas väl
Utförs som gruppanalys med CEBP-alfa och NPM1-mutationsanalys. Undvik provtagning dag före helg. Vid frågor kontakta Genetiklaboratorierna, Paviljong 8, Klinisk Genetik och Genomik 031-3427891.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Förvaras kylt. Provet sänds ocentrifugerat till laboratoriet. Inom 24 h i rumstemperatur

Transport

Ocentrifugerat prov lämnas till laboratoriet inom 24 h

Remiss

Remiss

Remissord

Lkc-FLT3-ITD Ratio

Metod

Metodtyp

PCR och fragmentanalys

Ackrediterad

Nej

Bakgrund

FLT3 (FMS-related tyrosine kinase 3) är ett tyrosinkinas som finns uttryckt i omogna hematopoietiska celler och är viktig i regleringen av celldelning och celldifferentiering. Förekomst av mutationer i FLT3 genen förekommer hos ca 30 % av alla patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Två olika former av mutationer har påvisats i FLT3 genen. Den vanligaste formen är s.k. internal tandem duplications (ITD) som hittas hos ca 15-25 % medan punktmutationer i tyrosinkinasdomänen (TKD) återfinns hos ca 5 % av patienter med AML. Med hjälp av PCR-teknik och fragmentanalys av genomiskt DNA kan förekomst av Internal Tandem Duplications (ITD) i FLT3-genens exon 6 och exon 7 påvisas. Allelic ratio beräknas som kvoten mellan ITD-allel och vildtyp-allel.

Analysen är indicerad vid AML för att undersöka om indikation för behandling med FLT3-hämmare finns samt för riskbedömning enligt nationellt vårdprogram.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-09-17
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2020-05-28 04:13