Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

12866

FLT3-ITD mutationsanalys

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Leukocyter

Rör el. motsv

Vakuumrör K2-EDTA eller Na-EDTA

Provtagning

0,5-1 mL benmärgsaspirat eller 10 mL venblod, blandas väl.
Utförs som gruppanalys med CEBP-alfa- och NPM1-mutationsanalys. Undvik provtagning dag före helg. Vid frågor kontakta Genanalys 031-3427891.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Provet sänds ocentrifugerat till laboratoriet.

Transport

Transporteras snarast till Laboratoriet för Klinisk Kemi

Remiss

Remissord

FLT3-ITD mutation

Metod

Metodtyp

PCR och fragmentanalys

NPU-Kod

Saknas

Ackrediterad

Ja

Bakgrund

FLT3 (FMS-related tyrosine kinase 3) är ett tyrosinkinas som finns uttryckt i omogna hematopoietiska celler och är viktig i regleringen av celldelning och celldifferentiering. Förekomst av mutationer i FLT3 genen förekommer hos ca 30 % av alla patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Två olika former av mutationer har påvisats i FLT3 genen. Den vanligaste formen är s.k. internal tandem duplications (ITD) som hittas hos ca 15-25 % medan punktmutationer i tyrosinkinasdomänen (TKD) återfinns hos ca 5 % av patienter med AML. Med hjälp av PCR-teknik och fragmentanalys av genomiskt DNA kan förekomst av Internal Tandem Duplications (ITD) i FLT3-genens exon 6 och exon 7 påvisas.

Analysen är indicerad vid AML för riskbedömning samt för att undersöka om behandling med FLT3-hämmare kan vara aktuellt.

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-06-02
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2020-05-30 04:14