Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet
17147

FLT3-ITD Allelic Ratio

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Leukocyter

Rör el. motsv

Vakuumrör K2-EDTA K3-EDTA eller Na-EDTA

Provtagning

0,5-1 mL benmärgsaspirat eller 10 ml venblod blandas väl
Utförs som gruppanalys med CEBP-alfa och NPM1-mutationsanalys. Undvik provtagning dag före helg. Vid frågor kontakta Genetiklaboratorierna, Paviljong 8, Klinisk Genetik och Genomik 031-3427891.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Förvaras kylt. Provet sänds ocentrifugerat till laboratoriet. Inom 24 h i rumstemperatur

Transport

Ocentrifugerat prov lämnas till laboratoriet inom 24 h

Remiss

Remiss

Remissord

Lkc-FLT3-ITD Ratio

Metod

Metodtyp

PCR och fragmentanalys

Ackrediterad

Nej

Bakgrund

FLT3 (FMS-related tyrosine kinase 3) är ett tyrosinkinas som finns uttryckt i omogna hematopoietiska celler och är viktig i regleringen av celldelning och celldifferentiering. Förekomst av mutationer i FLT3 genen förekommer hos ca 30 % av alla patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Två olika former av mutationer har påvisats i FLT3 genen. Den vanligaste formen är s.k. internal tandem duplications (ITD) som hittas hos ca 15-25 % medan punktmutationer i tyrosinkinasdomänen (TKD) återfinns hos ca 5 % av patienter med AML. Med hjälp av PCR-teknik och fragmentanalys av genomiskt DNA kan förekomst av Internal Tandem Duplications (ITD) i FLT3-genens exon 6 och exon 7 påvisas. Allelic ratio beräknas som kvoten mellan ITD-allel och vildtyp-allel.

Analysen är indicerad vid AML för att undersöka om indikation för behandling med FLT3-hämmare finns samt för riskbedömning enligt nationellt vårdprogram.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-09-17
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2019-09-18 04:27