Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 
15316

Tyrosinemi, behandlingskontroll

Synonymer

Tyrosinemi

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Rör el. motsv

 

Provtagning

 
Samprovtagning för kontroll av patienter med Tyrosinemi typ I. Följande prov skall tas: __________________________________________________________________________________ -- 2 mL Heparinblod (OBS! Ej EDTA-plasma, får ej centrifugeras), -- 2 mL Heparinplasma alternativt Serum (gelrör), -- 10 mL Urin. __________________________________________________________________________________ På remissen anges "Tyrosinemikontroll" som önskad analys. Proven skickas i rumstemperatur på provtagningsdagen till Klinisk Kemi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg. Enzym- och Metallanalyser. Undvik att skicka prover över en helg! Vid frågor kontakta lab 031-3422425, 031-3424077.

Remiss

Remissord

Tyrosinemikontroll

Metod

Metodtyp

 

Ackrediterad

Nej
 

Ingående analyser

Erc-PBGsyntas
P-Succinylaceton
S-AFP
S-Nitisinon
U-Succinylaceton

Bakgrund

För kontroll av patienter med Tyrosinemi typ I som behandlas med NTBC (Nitisinon) är det väsentligt att denna panel av analyser görs för att en komplett bild av den metabola balansen ska erhållas. Analyser som ingår i panelen är Erc-Porfobilinogensyntas, P-Succinylaceton, P-Aminosyror, U-Succinylaceton, U-ALA, U-alfa-mikroglobulin, S-NTBC och S-alfa-fetoprotein.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-10-13
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2019-06-03 10:26