Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Fritt testosteron

Komponent Fritt testosteron
Remiss Testosteron, känslig
Provtagning och hantering

Kärl: Rör med gel (utan tillsats) eller rör utan tillsats

Provtagning: Venöst

Volym: Minimum 0,4 mL serum

Hantering: Provröret vändes minst 5 ggr efter provtagning. Centrifugeras i 10 min, efter att blodet koagulerat, vid g-tal som rörtillverkaren rekommenderar.

Transport: Centrifugerat prov som inte anländer till Tillväxtlaboratoriet inom 24 timmar hälls över i annat rör. Serum är hållbart 7 dygn i kyl (2-8C). Om provet inte skickas inom 7 dagar måste det frysas och transporteras fryst.

System Serum
Storhet, enhet Substanskoncentration, pmol/L
Metod Fritt testosteron beräknas med hjälp av en matematisk formel innehållande värde för SHBG och ett konstant albuminvärde.
Analysfrekvens Varannan vecka.
Referensintervall Varierar med kön, ålder, pubertetsutveckling och tid på dygnet. Svar lämnas grafiskt mot referensintervall.
   
Övrigt Analys av SHBG (Klinisk kemi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ackrediterad metod) ingår vid beställning av fritt testosteron.

Senast uppdaterad: 2018-04-05 16:13