Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Testosteron, känslig

Komponent Testosteron
Remiss Testosteron, känslig
Provtagning och hantering

 Kärl: Rör med gel (utan tillsats) eller rör utan tillsats.

Provtagning: Venöst. Vid utredning av pubertas praecox eller pubertas tarda tas proverna före klockan 09:00 på pojkar och före klockan 12:00 på flickor. Ange provtagningstid på remissen.

Volym: Minimum 0,15 mL serum.

Hantering: Provröret vändes minst 5 ggr efter provtagning. Centrifugeras i 10 min, efter att blodet koagulerat, vid g-tal som rörtillverkaren rekommenderar.

Transport: Centrifugerat prov som inte anländer till Tillväxtlaboratoriet inom 24 timmar hälls över i annat rör före transport. Serum är hållbart 7 dygn i kyl (2-8oC) och ett dygn i rumstemperatur. Om provet inte skickas inom 7 dagar måste det frysas och transporteras fryst.

System Serum
Storhet, enhet Substanskoncentration, nmol/L
Metod Radioimmunokemisk (RIA). Nedre detektionsgräns 0,03 nmol/L.
Analysfrekvens Varannan vecka
Referensintervall Varierar med kön, ålder, pubertetsutveckling och tid på dygnet. Svar lämnas grafiskt mot referensintervall.
   
Övrigt Känslig metod, speciellt validerad för att mäta testosteron i det låga intervallet.

 


Senast uppdaterad: 2018-04-05 14:56