Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Verksamhet Klinisk mikrobiologi

Bakteriologi arbetar med att på provmaterial från patienter isolera, identifiera och karakterisera bakterier, svampar och parasiter. Man analyserar också kroppens försvar mot olika smittämnen. Den infektions-/vårdhygienska verksamheten, organiserad inom Klinisk bakteriologi, syftar till att minska de vårdrelaterade infektionerna, bl.a. genom att korrekta hygienrutiner tillämpas och att personalens kunskap om mikroorganismer och infektionsproblem hålls på en hög nivå.Virologi bedriver diagnostik av virussjukdomar och undersöker immunitetsstatus. Vid serologiska analyser påvisas antikroppar som är specifika för olika virus för att påvisa immunitet eller aktuell infektion. Vid molekylärbiologisk diagnostik kan virus påvisas för att med med hög känslighet identifiera sjukdomsorsak. Genom mätning av koncentrationen av virusnukleinsyra kan smittrisker, virusinfektionens betydelse för patientens sjukdom och effekten av antiviral behandling bedömas. Med sekvensering av virusnukleinsyra kan subtyper av vissa virus bestämmas och mutationer som ger upphov till antiviral resistens påvisas.

Klinisk mikrobiologi är ett ackrediterat laboratorium. 
För mer information om vilka analyser som är ackrediterade se följande dokument;

Analysförteckning Klinisk mikrobiologiI enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation kommer fr.o.m. 20-03-06 en slumpvis andel av de prover som skickats för analysen Luftvägsblocket även testas avseende nya coronaviruset (SARS-COV-2).

Peter Brodin

Verksamhetschef

Gunilla Sandberg

Verksamhetsassistent

Senast uppdaterad: 2020-06-15 14:40