Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Avsaknad av material vid vidgning av kranskärl, SU 2021-00092

Patient med bröstsmärta genomgick en röntgen av kranskärlen. I samband med vidgning av ett förträngt kranskärl sprack kärlet och det uppstod en blödning. En ballong lades snabbt in i kranskärlet för att stänga av kärlet och minska blödningen. Ansvarig läkare skulle därefter lägga in ett stent för att täcka blödningen, då man upptäckte att det saknades material i rätt storlek samt att det material som fanns hade passerat utgångsdatum.

Materialet fick akut budas från sjukhus 2. Hjärtlarm utlystes direkt efter att blödningen uppstått. Patienten var trots allt relativt opåverkad och det uppstod otydligheter vad larmteamet förväntades göra. Kommunikation mellan personer på enheten och larmteamet var inte optimal. Då materialet kom från sjukhus 2 lades ett stent i rätt storlek och patienten flyttades till sjukhus 2 som hade tillgång till mer resurser. Där fick efter fyra dagar ytterligare ett stent läggas in för att vidga kranskärlet.

Patienten flyttades därefter till hemortslasarettet. Kontroll med ultraljud och kärlröntgen efter fyra månader visade en permanent skada på det berörda kranskärlet.


Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-02-16

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-02-24 09:16