Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Avvikande provsvar påtalades men omhändertogs inte varför leukemidiagnos fördröjdes, SU 2020-05902

Patienten kommer till akutmottagningen på grund av intermittenta buksmärtor sedan två månader som bedömts bero på förstoppning som behandlats och då barnet de två senaste dygnen inte ville gå och klagade på smärta i ett ben. Undersökning av kirurgläkare visade ingen säker förklaring. Man gjorde ultraljud buk och tog blodprover inklusive differentialräkning av blodkroppar. Läkaren skrev remiss till barnöppenvårdsmottagning för fortsatt utredning av buksmärtorna och planerade ett återbesök till akutmottagningen om tre dagar med anledning av bensmärtan. Värden för Hb, LPK,  och neutrofila leukocyter var låga men bedömdes inte som avvikande. Svar på manuell differentialräkning hade inte kommit när patienten gick hem.

Följande dag ringde laboratoriet och meddelade att blaster förekom i blodprovet. En lapp om detta lades till ansvarig läkare. Senare samma dag signerades svaret av läkare utan att blastförekomsten noterades. Efter ytterligare fem dagar ringde laboratoriet och frågade varför fler prover inte hade inkommit. Ny lapp lades till då tjänstgörande läkare som först följande dag konsulterar mer erfaren kollega. Patienten kallades direkt till mottagningen för utredning som visade leukemi.

Patientens leukemisjukdom utvecklades långsamt och fördröjningen innebar ingen försämring av förutsättningarna för att behandla den. Däremot löpte patienten en risk för att sjukdomen kunde ha utvecklats annorlunda och gett svåra besvär i form av tumorlyssyndrom och för att insjukna i sepsis på grund av nedsatt immunförsvar vilket kan vara livshotande.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-02-25

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-02-26 09:34