Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Axelskada omhändertogs men revbensfraktur missades efter fall i trappa, SU 2018-02615

Patient som inkom akut med ambulans efter att ha fallit från en stentrappa och skadat höger axel och höger del av thorax. Röntgenundersökning av axeln utfördes utan tecken till skelettskada. Någon undersökning av lungorna utfördes inte.

Då besvären snarare ökade sökte patienten på nytt efter ett par dagar till samma akutmottagning. Beslut togs om MR-undersökning av axelleden, dock inte akut. Läkaren som undersökte patienten uppfattade allmäntillståndet som reducerat, varför annan specialistläkare kontaktades men denne fokuserade undersökningen på det kardiologiska och inte hela patienten. Skickades hem med lugnande besked.

Efter ytterligare några dagar i hemmet sökte patienten för tredje gången akut på annan sjukhustomt. Där fann man en pneumo- och hemothorax och patienten vårdades inneliggande ett par dagar. Patientens pneumo- och hemothorax borde ha diagnostiserats redan vid andra tillfället på akutmottagningen.

Diarienummer: SU 2018-02615

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2018-11-06

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-03-09 14:58