Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Bedömning av CTG enligt fel kriterier bidrog till fosterdöd, SU 2020-03578

En kvinna som tidigare förlösts med kejsarsnitt på grund av hotande fosterasfyxi sökte på förlossningsavdelningen i sen graviditet för värkar. Hon bedömdes befinna sig i latensfas. Ett CTG var svårtolkat men bedömdes som normalt. Kvinnan åkte hem i avvaktan på att värkarbetet skulle komma igång. Följande dag sökte hon igen med regelbundna sammandragningar. Man upptäckte då att fostret var dött. Inflammation i fosterhinnorna (chorioamnionit) tros ha varit möjlig orsak.

I efterhand upptäcktes att CTG hade bedömts enligt intapartala bedömningskriterier (pågående förlossning) då barnet normalt är mer påverkat och inte efter antenatala kriterier (före förlossningsfas) då barnet normalt inte ska vara ansträngt. Om rätt kriterier använts skulle man sannolikt att gjort utökade kontroller som möjligen kunde ha förhindrat dödsfallet.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-11-13

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-07-20 09:55