Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Brister i informationsöverföring gällande patient med allvarlig ögonåkomma, SU 2021-02520

Patient söker ögonjouren med kraftigt nedsatt syn på ett öga sedan två veckor. Vid undersökning påvisas en hinna över gula fläcken, ett epiretinalt membran, som förklaring. Patientens remiss med foto läggs till ansvarig specialist som bedömer att operation behövs inom 60 dagar.

En och en halv månad efter akutbesöket får patienten förvärrade symtom och ringer medicinsk rådgivning via 1177. Symtomen förmedlas till akutsjuksköterska som förmedlar till ögonjourläkare. I informationsöverföringen framgår inte allvarlighetsgraden av de nya symtomen och eftersom jourläkaren ser att operation planeras bedöms att en uppföljande telefonkontakt under ordinarie tid är tillräckligt. Denna kontakt blir dock inte genomförd och patientens nytillkomna besvär tas inte heller med i prioritering av operationen.

När patienten sedermera opereras konstateras att förutom patientens initiala besvär så har en näthinneavlossning tillstött. Fördröjningen innebär behov av upprepade operationer och sannolikt sämre slutresultat.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-09-01

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-09-09 11:33