Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Brister i kommunikation och provsvarshantering ledde till försenad cancerdiagnos och behandling, SU 2020-03881

En patient genomgick operation för upprepade problem med sammanfallen lunga (pneumothorax) på sjuhus A. I samband med operationen togs även rutinmässigt vävnadsprov för mikroskopisk diagnostik (PAD). Efter operationen flyttades patienten till annat sjukhus i regionen för eftervård (sjukhus B).

Svar på PAD anlände flera veckor senare till avdelningen där patienten vårdats vid sjukhus A. Detta prov visade tecken på cancer. Kopia på provsvar skickades med post till från sjukhus A till sjukhus B. Detta svar uppmärksammades dock aldrig och patienten informerades aldrig om att vävnadsprovet visat tecken på cancer.  Patienten följdes upp för sina lungbesvär på ett tredje sjukhus i regionen (sjukhus C). Behandlande läkare där fick aldrig information om att PAD var taget och inte heller något cancerbesked. Patienten försämrades successivt och utredning påbörjades på sjukhus C.

Sju månader efter operation och provtagning genomgick patienten datortomografiundersökningar som visade tecken på spridd cancer. Först i samband med detta uppmärksammas svaret på den tidigare PAD-undersökningen.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-01-15

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-08-05 14:55