Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Brutet lårben efter fall missas pga annan fraktur, SU 2018-02894

En patient med kognitiva svårigheter läggspå grund av infektion in och vårdas på grund av smittorisk på isoleringsrum. Vid inskrivningen görs riskvärdering för fall och fallförebyggande åtgärder initieras. Något senare går patienten, utan att tillkalla hjälp, ur sin säng och faller. Efter några timmar noteras svullnad över en handled som röntgas och befinnes frakturerad. Frakturen behandlas konservativt. Man noterar under rehabiliteringen att patienten har svårt att gå men bedömer att det beror på yrsel. Patienten skrivs hem med fortsatt fysioterapi inom primärvården.

Vid återbesök en månad senare berättar närstående att patienten, som tidigare inte haft några gångsvårigheter, inte kunnat belasta det ena benet. Röntgen visar icke färska frakturer på ena lårbenshalsen samt i bäckenringen och patienten opereras med halvprotes i höften.

Diarienummer: SU 2018-02894

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2018-12-28

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-01-07 13:15