Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Faller på vårdavdelningen efter fall i hemmet och får en fraktur, SU 2019-00687

Patient som inkommer till akutmottagning med ambulans efter att ha ramlat i hemmet. Patienten hade av ambulanspersonal påträffats sittande på golvet.

Initiala bedömningen på akutmottagningen var att patienten drabbats av en infektion, sannolikt i urinvägarna. Patienten klagar över smärtor i rygg och flank och när patienten kommer till avdelningen är patienten allmänpåverkad och trött. Under ankomstsamtalet på vårdavdelningen genomförs riskbedömning för fall (Downton Fall Risk Index) med resultat 2 poäng (ingen risk för fall). Ingen åtgärdsplan för fallförebyggande åtgärder upprättas således med anledning av den instrumentella bedömningen.

Dagen efter inskrivning ramlar patienten på avdelningen. Efter händelsen görs inte någon uppdatering av riskbedömningen eller åtgärdsplan för att förhindra fall. Några dagar därpå ramlar patienten ytterligare en gång och där röntgen visar handledsfraktur. Kontakt tas med läkare på ortopedklinik som gör bedömningen att patienten inte behöver opereras utan kan behandlas med gipsförband.

Diarienummer SU 2019-00687

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-05-15

Ärendet avslutas.

Länk till beslut

 


Senast uppdaterad: 2020-03-18 13:08