Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Felaktig blodtransfusion, SU 2020-06186

Patient som inkom på grund av falltrauma med skelettskador och allvarlig blödning. Vårdades på intermediärvårdsenhet (avdelning med ökad monitoreringsmöjlighet och med ökad bemanning). Patienten fick upprepade blodtransfusioner.

Hen flyttades första dygnet till vårdavdelning och på grund av grundsjukdom och hög ålder ansåg ansvarig läkare inte att fortsatt vård på intermediär avdelning skulle vara till gagn för patienten. Patienten skulle få blodtransfusion på vårdavdelningen. Ansvarig sjuksköterska hann inte att ge blodtransfusionen på grund av hög arbetsbelastning och fick därför hjälp av sjuksköterska från annan avdelning. Patientens blodpåsar förvarades i kyl på enheten men bland patientens blodpåsar hade man lagt två blodpåsar som var avsedda för annan patient. När sjuksköterskan tog blodpåsarna som hen trodde var avsedda för patienten kollade hen inte personnummer på påsarna utan bara att det var rätt blodgrupp. 

En blodpåse som var avsedd för den andra patienten gavs felaktigt till patienten med falltrauma. Misstaget upptäcktes när hela blodpåsen gått in. Berörd patient utvecklade ingen transfusionsreaktion eller andra symptom men patienten riskerade att drabbas av en allvarlig vårdskada.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-05-05

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-05-17 12:22