Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Försenad behandling av nyupptäckt propp i ögat, SU 2021-01937

Patient söker ögonakuten med remiss från vårdcentral på grund av prickar i synfältet sedan 2-3 veckor och sedan fyra dagar också försämrad syn på det ena ögat. Besvären tolkas som orsakade av propp i ögats kärl. I samråd med senior resursläkare remitteras patienten till medicinakuten för utredning av bakomliggande orsak. Återbesök planeras om 2-3 veckor. Ingen av läkarna är medveten om att det finns en skriftlig rutin att behandla med injektion snarast, senast inom en vecka. Vid återbesöket efter två veckor har synen försämrats ytterligare och behandling sätts in direkt.

Det finns inget nationellt konsensus angående tid till behandling i dessa fall, det vetenskapliga läget är inte klarlagt. De är alltså inte fastställt om den försenade behandlingen inneburit försämrat slutresultat. Den stora risken ligger i bristande kännedom om klinikens aktuella rutiner.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-09-01

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-09-09 10:57