Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Försenad diagnos av cancerrecidiv på grund av ej uppmärksammat provsvar, SU 2021-01077

En patient har behandlats för en cancersjukdom 13 år tidigare (Cancer A).
Nu behandlats framgångsrikt för en andra cancersjukdom (Cancer B). Följs på specialistmottagning efter denna behandling (för Cancer B).

Mår vid återbesök bra men har ett avvikande laboratorieprov (Sänka) som ligger högt vilket talar för sjukdomsaktivitet. Detta prov uppmärksammas dock inte.

Fem månader senare påtalar patienten problem med smärta. Utredning visar spridning av Cancer A till skelettet. Sannolikt var det förhöjda laboratorievärdet ett tidigt tecken på denna spridning.

Om man uppmärksammat det förhöjda laboratorievärdet tidigare, och då påbörjat utredning, hade spridning av patientens tidigare cancersjukdom kunnat upptäckas och behandlas tidigare. Det är dock osäkert om det hade kunnat påverka prognosen av sjukdomen.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-03-29

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-04-05 10:58