Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Försenad diagnos av testikelcancer, SU 2020-00726

Patient som sökte på akutmottagningen för en svullnad i vänster testikel. Initialt misstänktes bitestikelinflammation men ultraljud angav att tumör inte kunde uteslutas. Uppföljning rekommenderades. Remiss till nytt ultraljud skrevs dock ej. Patienten skulle själv kontakta sin vårdcentral för uppföljning.

Efter några veckor sökte patienten igen på akutmottagningen och akut ultraljud visade misstänkt tumör. Urologkonsult kontaktades som hänvisade patienten till akutmottagningen. Jourhavande läkare gjorde då själv ett ultraljud som enligt egen utsago inte visade någon tumör, men efter diskussion med urologkonsult skulle patienten remitteras till Urologmottagningen. Någon remiss skrevs dock ej. Efter flera veckor kontaktade patienten själv mottagningen och fick då tid för läkarbesök.

Sedan fördröjdes rätt diagnos ytterligare av olika skäl och ett nytt ultraljud visade storleksökad tumör och tecken till spridning till lymfkörtlarna. Vidare utredning med datortomografi visade misstänkt spridning till lungor och till lymfkörtlar. Patienten opererades och remitterades till onkologisk klinik för kompletterande cellgiftsbehandling.

Denna avvikelse har bedömts som en allvarlig vårdskada (fördröjd cancerdiagnos) som hade kunnat varit undvikbar.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-06-21

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-06-30 14:59