Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Försenad upptäckt av hinder i tjocktarm, SU 2021-02101

Patient som för två månader sedan genomgått skopi av tjocktarmen som ej blev fullständig på grund av att tarmen inte var ren. Undersökningen planerades att göras om. Hen inkom nu till sjukhus 1 på grund av tilltagande förstoppningsbesvär sedan tre veckor tillbaka. Vid ankomsten visade datortomografi av buken bild såsom vid kraftig förstoppning med vidgad tjocktarm och misstanke om trängsel i nedre delen av tjocktarmen. Patienten laxerades under några dagar med avsikt att göra en skopi av tarmen samt även en datortomografi av buken när förstoppningen hade försvunnit.

Patienten bytte dock avdelning efter tre dygn och på den nya avdelningen fortsatte patienten att behandlas för förstoppning trots att hen inte förbättrades. Man reagerade inte på att hen hade fått stora mängder laxermedel utan god effekt och att buken var stor och utspänd. Patienten försämrades successivt i bilden av tarmvred, men hen hade dock ett gott allmäntillstånd fram till sista dygnet, vilket grumlade bilden. Sista dygnet började patienten kräkas och fick ner tarminnehåll i lungorna, som ledde till lunginflammation och tilltagande andningsbesvär och cirkulationssvikt.

Ny datorröntgen av buken visade stopp i grovtarmen på grund av en elakartad tumör och det fanns också spridning till levern. Ansvariga läkare bedömde att patienten inte skulle överleva även om patienten fick intensivvård och patienten avled stilla i närvaro av anhöriga.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-07-08

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-07-14 18:52