Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Förväntat venös infart sitter i artär, SU 2017-01911

En patient söker akut och får en perifer venkateter (PVK) satt i ena armen. Då det är mycket högt blodflöde i katetern påtalar patienten  att den troligen sitter i en artär istället för i en ven. En sjuksköterska spolar nålen och noterar inget anmärkningsvärt, dock hade patienten önskat att man skulle kopplat ett dropp i katetern.

Patienten åker till röntgenundersökning och då kontrast sprutas i katetern får patienten kraftig smärta i arm, hand och fingrar. Patienten framför ånyo sina synpunkter men uppfattar inte att de tas på allvar.

Då patienten återkommer till ursprungsavdelningen kopplas ett dropp varvid det visar sig att katetern sitter i en artär och inte, som avsett, i en ven. Katetern avlägsnas och ny PVK sättes på korrekt lokalisation.

Patienten har inga fysiska men av händelsen.

Diarienummer: SU 2017-01911

 

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2017-11-29

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2018-05-28 17:03