Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Funktionsnedsättning efter artärkateter, SU 2017-02206

Ett för tidigt fött barn genomgick vid motsvarande fullgången tid avancerad kirurgisk behandling. I samband med behandlingen behövde det sättas katetrar i såväl artär som ven. Det var mycket svårt att sätta artärkatetern men efter många försök fick patienten kateter via artär i ena ljumsken. Man noterade att benet på den sidan blev blekare och svalare än tidigare, men då det förbättrades spontant fick katetern sitta kvar. Efter operationen vårdades patienten vid intensivvårdsavdelning där det gjordes upprepade försök att sätta ny artärkateter, samtliga misslyckades. Då patienten var i stort behov av kontinuerlig detaljerad övervakning, och då man uppfattade att cirkulationen i benet var tillfredsställande, fick den befintliga katetern sitta kvar. Nästa dag noterade sjuksköterskan att benet var mycket blekt och svalt samt att barnet visade tecken på smärta och katetern avlägsnades. Under dagen blev benet svullet och missfärgat och fasciotomi fick utföras. Patienten kommer sannolikt att få bestående funktionsnedsättning i underbenet och foten på den affekterade sidan.

Diarienr SU 2017-02206

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg, 2017-09-13

Ärendet avslutas

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2018-05-28 17:17