Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Hög belastning bidrog till omotiverade avsteg från rutiner i samband med inducerad förlossning vilket orsakade fosterasfyxi, SU 2021-00394

En omföderska inkom för igångsättning av förlossning på grund av lång latensfas sent i graviditeten. Det värkstimulerande droppet fick stängas av då barnet uppvisade påverkan på fosterhjärtljuden. Droppet startades sedan igen vid normala hjärtljud trots att förlossningen gick fint framåt. Droppet höjdes senare ytterligare trots avvikande fosterljudskurva och tecken på överstimulering.

Belastningen var hög på förlossningsenheten vilket gjorde att flera läkare och barnmorskor var inblandade i patienten. Omotiverade avvikelser från gällande rutiner gjordes. Barnmorska uppfattade värkarna som ineffektiva och ville få patienten förlöst. I slutskedet tillkallades läkare för bedömning. Denne uppfattade fosterljuden som avvikande och att överstimulering rådde. Under lugna former framföddes ett initialt livlöst barn som omhändertogs av barnpersonal. 

Barnet hade en svår asfyxi med Apgar score 0-3-4 som inte kan förklaras av att förlossningen i slutskedet komplicerades av en skulderdystoci. Barnet kylbehandlades och krävde sex dygns vård på neonatalavdelning.  MRT visade vissa förändringar i hjärnan som bedöms orsakade av syrebrist. Barnet hade kortvariga kramper i nyföddhetsperioden och har därefter följts enligt ett högriskprogram. Initialt fanns viss sidoskillnad i handmotorik. Vid sju månaders ålder tycktes barnet utvecklas normalt.
 
 
Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-03-02
 

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-03-04 09:21