Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Intrauterin fosterdöd på grund av bristande uppföljning av gravid kvinna med diabetes, SU 2021-01692

En kvinna med diabetes typ 1 kontrollerades på mödravården i slutet av graviditeten. Hon hade då ökat mycket i vikt och fått förhöjt blodtryck. Behandling insattes och täta kontroller inklusive provtagningar planerades.

Patienten fick de följande knappa två veckorna träffa flera olika läkare och barnmorskor. Man observerade inte att proteinuri förelåg och mätning av protein/kreatinin-kvot utfördes inte enligt riktlinje. Det gjordes inget ställningstagande till induktion av förlossningen. En plan för blodtrycksmedicinering följdes men nya bedömningar av patientens samlade bild gjordes inte, bland annat då patienten mådde bra och läkare inte fanns lätt tillgänglig för konsultation.

Vid planerad kontroll med CTG i graviditetsvecka 39+1 upptäcktes att barnet hade avlidit. Barnet framföddes spontant följande dag och kvinnan utvecklade svår preeklampsi.


Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-06-02

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-06-14 09:07