Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Läckage av ryggmärgsvätska efter ventrikelsond via näsan hos hypofysopererad patient, SU 2019-02450

Patienten inkom medvetandesänkt till sjukhuset efter att cirka fyra veckor tidigare hade genomgått borttagande av hypofystumör genom en operation via näsan (transsphenoidal resektion).

Patienten behövde näringstillförsel via en slang (ventrikelsond) varför patienten fick en slang via munnen efter att försök gjordes att sätta den via näsan, som är den vanliga vägen. Försöket medförde en skada i det tidigare opererade området med läckage av ryggmärgsvätska genom näsan. En operation fick genomföras för att åtgärda skadan. Det är oklart om patienten fick några bestående men av skadan.

Trots försiktighet vid försök att sätta slangen via näsan uppkom skadan. Det är vårdgivarens uppfattning att gällande rutiner följdes men att dessa kan förtydligas genom att läkare bör sätta slangen och också ta ställning till om det ska ske genom särskild uppsikt över området i näsan (fiberskopi). Vårdgivaren kommer att tillskriva Vårdhandboken för att förtydliga försiktigheten i situationer när patienten genomgått operationer på hypofysen via näsan.

Diarienummer SU 2019-02450

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-01-20

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2019-07-05 12:43